Home » Știri » Imagine nemaivăzută cu Stalin. Această fotografie rară surprinde momentul în care dictatorul află că Germania e pe punctul de a cuceri Kievul

Imagine nemaivăzută cu Stalin. Această fotografie rară surprinde momentul în care dictatorul află că Germania e pe punctul de a cuceri Kievul

Burghelea Cătălina / 20.08.2021, 14:08
Imagine nemaivăzută cu Stalin. Această fotografie rară surprinde momentul în care dictatorul află că Germania e pe punctul de a cuceri Kievul

Iosif Stalin este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din istorie și unul dintre cei mai diabolici conducători ruși. Rareori au fost publicate imagini cu dictatorul sovietic în care să fie trist, abătut sau gânditor. Însă, recent, în spațiul public a fost „scăpată” o fotografie nemaivăzută cu Stalin. Această poză rară surprinde momentul în care dictatorul află că Germania e pe punctul de a cuceri Kievul.

Imagine interzisă de Stalin

O imagine rară cu Iosif Stalin, neautorizată niciodată de dictatorul sovietic în timpul vieții, a apărut acum, la mai bine de 60 de ani de la moartea sa. Fotografia a fost făcută în interiorul Kremlinului și arată momentul în care liderul sovietic tocmai fusese informat că armatele germane erau pe punctul de a cuceri Kievul (august 1941). Ceea ce se vede în fotografie este imaginea unui om care până în urmă cu câteva săptămâni era convins că planul A va funcționa și care acum nu are niciun Plan B, scrie Rare Historical Photos.

Fotografia a fost făcută de editorul-șef al Komsomolskaya Pravda, acesta sfidând ordinele de a o distruge, deoarece se considera că nu-l arăta pe Stalin într-o lumină pozitivă.

„Operațiunea Barbarossa”, atacul german asupra Uniunii Sovietice, a fost cea mai mare operațiune militară din cel de-Al Doilea Război Mondial. Atunci au fost implicate mii de avioane, tancuri și tunuri și au participat peste șase milioane de soldați.

Cu toate acestea, în primele câteva săptămâni ale operațiunii, nu arăta ca ciocnirea a doi uriași. Înaintarea germană părea o plimbare ușoară de vară. Comandanții sovietici erau confuzi, iar conducerea statului era de negăsit.

Șocul trăit de dictatorul sovietic

Atât de puternică era credința lui Stalin că Hitler nu va ataca, încât a fost complet nedumerit când și-a dat seama, în noaptea de 21 iunie, că vin germanii. A fost șocat când ministrul său de externe, Molotov, i-a înmânat o declarație de război germană. În acel moment, numai furia l-a împiedicat să se prăbușească.

Stalin a fost, fără îndoială, influențat de această dezinformare. Totuși, dictatorul sovietic nu credea că Hitler se va îndepărta de tradițiile Ostpolitikului lui Bismarck, cerând ca Germania să evite implicarea militară în Rusia. În același timp, el avea o concepție exagerată asupra puterii și influenței generalilor germani. Ajunsese să creadă că, în ciuda instrucțiunilor specifice ale lui Hitler, ei încercau să precipite războiul împotriva Rusiei.

Printre membrii Biroului Politic și ai Înaltului Comandament sovietic circula zvonul că războiul va fi evitat în 1941. La 20 martie 1941, generalul Filipp Golikov, șeful serviciilor de informații militare, i-a transmis lui Stalin un raport privind concentrarea trupelor germane în zonele de frontieră, dar și-a exprimat opinia că informațiile trebuie să provină de la serviciile de informații britanice și germane.

La începutul lunii mai, Kuznetsov a trimis un raport similar lui Stalin, oferind informații primite de la atașatul naval sovietic din Berlin cu privire la iminența războiului. La fel ca Golikov, el a anulat valoarea raportului adăugând că, în opinia sa, informațiile erau false și plantate de o agenție străină.

Iosif Stalin a suferit, de fapt, o cădere nervoasă, timp de câteva luni după invazie. S-a retras la Dacha, unde câțiva generali sovietici au venit să-l viziteze.

În „Operațiunea Barbarossa” s-au produs cele mai groaznice atrocități și cele mai multe victime (atât pentru forțele sovietice, cât și pentru cele ale Axei), toate acestea influențând cursul celui de-Al Doilea Război Mondial și istoria ulterioară a secolului XX. Armatele germane au capturat, în cele din urmă, aproximativ cinci milioane de trupe sovietice ale Armatei Roșii, dintre care majoritatea nu s-a întors niciodată în viață.