Home » Când, unde, cum » Cine și când a inventat mașina de spălat vase. Scurt istoric

Cine și când a inventat mașina de spălat vase. Scurt istoric

Alexandru Cazacu / 24.03.2022, 12:16
Cine și când a inventat mașina de spălat vase. Scurt istoric

În zilele noastre, mulți oameni au renunțat la spălatul farfuriilor la mână și folosesc mașina de spălat vase. În caz că nu știați deja acest lucru, o femeie din Statele Unite ale Americii a rămas în istorie pentru că a creat prima mașinărie de acest gen din lume. Află în continuarea articolului curent, cine și când a inventat mașina de spălat vase.

Cine a inventat mașina de spălat vase

Mai exact, Josephine Cochrane este recunoscută ca fiind femeia care a inventat în 1887 prima mașină de spălat vase din lume. Ea a trăit în Chicago, Statele Unite ale Americii, între anii 1838 și 1913. Haideți să vedem care este povestea femeii care a inventat mașina de spălat vase.

Deși nu a spălase niciodată vase la mână, Josephine Cochrane, cu ajutorul mecanicului George Butter, a inventat această mașinărie foarte utilă chiar și în zilele noastre. Ea a cugetat la această minunată invenție după ce a observat că servitoarele sale îi ciobesc porțelanurile atunci când le spală. La început, Josephine a încercat să își spele singură farfuriile, însă s-a gândit că ar trebuie să existe o variantă mai ușoară și mai practică pentru a face acest lucru.

Cum a fost creată prima mașină de spălat vase

Josephine a proiectat primul model în magazia din spatele casei sale din Shelbyville. Așadar, mașina sa a fost prima care a folosit presiunea apei a curăța vasele, fiind brevetată la data de 28 decembrie 1886.

După ce și-a prezentat invenția la Expoziția Universală din Chicago, ea se aștepta ca mulți oameni să o cumpere, însă doar marile hoteluri și restaurante îi achiziționau mașinăriile. Abia în anii 1950 mașinile de spălat vase au prins publicului larg.

Mașina de spălat vase a lui Josephine Cochrane era una mecanică, acționată manual. Ulterior, Josephine a fondat o companie care să producă aceste mașini, iar în cele din urmă a compania respectivă a devenit KitchenAid.

Cine și când a inventat mașina de spălat vase
Josephine Cochrane, inventatoarea mașinii de spălat vase

De ce este eficientă o mașină de spălat vase

Fără îndoială, în zilele noastre, mașina de spălat vase le ușurează munca multor gospodine din întreaga lume. Cu toate acestea, pe lângă faptul că ne scapă de o muncă în plus, acest aparat electrocasnic ajută și la distrugerea unor bacterii, lucru pe care nu l-am putea face spălând vasele la mână. Ba chiar mai mult de atât, buretele obișnuit de vase este un fel de hotel pentru microbi și bacterii, mai ales dacă nu este schimbat la timp.

Când a fost inventată prima mașină de spălat rufe acționată electric

Acum că am aflat cine a inventat mașina de spălat vase, haideți să vedem și când a apărut prima mașină de spălat rufe acționată electric. Ei bine, aceasta a fost inventată tot în Statele Unite în anul 1908. Modelul numit Thor a fost brevetat de Alva Fisher și introdus pe piața din SUA de compania „Hurley Machine Company of Chicago”.

În schimb, pe continentul european, producția mașinilor de spălat automate a început abia la debutul anilor 1950.

Dacă tot vorbim de invenții care să ne ajute la spălarea hainelor, trebuie să menționăm și faptul că, primele dispozitive inventate pentru spălarea rufelor au fost unele grătare de lemn, de care hainele ude erau frecate.