Home » Când, unde, cum » Cine sunt confidenții lui Putin. Cel puțin 10 oameni care fac parte din anturajul loial al președintelui Rusiei

Cine sunt confidenții lui Putin. Cel puțin 10 oameni care fac parte din anturajul loial al președintelui Rusiei

Alexandru Cazacu / 04.03.2022, 17:23
Cine sunt confidenții lui Putin. Cel puțin 10 oameni care fac parte din anturajul loial al președintelui Rusiei

De cele mai multe ori, liderul de la Kremlin dă impresia că este un lider solitar, însă se pare că lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Fiind comandantul suprem al forțelor armate ruse, responsabilitatea pentru invazia Ucrainei îi revine lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, înainte de a lua o decizie, președintele rus se consultă cu oamenii loiali din anturajul său. Haideți să vedem cine sunt confidenții lui Putin.

Cine sunt confidenții lui Putin. Oamenii care fac parte din anturajul loial al liderului de la Kremlin

Se pare că majoritatea apropiaților lui Vladimir Putin, oameni cu care se sfătuiește atunci când ia o decizie, și-au desfășurat inițial activitatea în serviciile de securitate, potrivit jurnaliștilor de la BBC. Află în rândurile următoare care sunt confidenții lui Putin. Lista cu oamenii care fac parte din anturajul președintelui rus.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu

În caz că nu știați, ministrul Apărării din Rusia merge adesea cu Putin la partidele de vânătoare și pescuit organizate în Siberia. De fapt, conform celor de la BBC, la un moment dat a fost considerat chiar un potențial succesor al președintelui actual al Rusiei.

Totodată, lui Serghei Șoigu i-a fost creditată anexarea Crimeei. Pe lângă toate acestea, Șoigu s-a aflat la cârma GRU, direcție de informații militare acuzată de două otrăviri cu neurotoxine. Potrivit expertului rus în securitate Andrei Soldatov, Serghei Șoigu este cel mai influent personaj din anturajul lui Vladimir Putin.

Cine sunt oamenii care fac parte din anturajul președintelui Rusiei
Confidenții lui Putin. Oameni care îi sunt loiali președintelui rus

Valeri Gerasimov (șef de Stat Major)

În ceea ce privește invazia recentă a Rusiei în Ucraina, principala misiune a lui Gherasimov era să invadeze cât mai rapid Ucraina. Ei bine, după cum bine știm, acest lucru nu s-a întâmplat. Totuși, șeful de stat major a jucat un rol foarte important în campaniile militare a președintelui rus încă din 1999, de pe vremea războiului Cecen.

Totodată, se pare că tot el este și cel care a coordonat planificarea operațiunii din Ucraina, dar și supervizorul exercițiilor militare din Belarus, care au avut loc în februarie. Chiar și în anexarea Crimeei din 2014. Conform unor informații recente, el ar fi exclus acum din anturajul lui Vladimir Putin.

Secretarul Consiliului rus de Securitate – Nikolai Patrușev

Printre confidenții lui Putin se află și Nikolai Patrușev. De fapt, acesta ar fi unul dintre cei mai apropiați ai președintelui Rusiei, mai ales că cei lucrează împreună încă din 1970. Potrivit sursei citate anterior, nu sunt mulți oameni care au o influență atât de mare asupra liderului de la Kremlin.

Pe lângă faptul că a lucrat împreună cu Putin la KGB, Patrușev a fost la conducerea FSB între 1999 și 2008.

Alexander Bortnikov, actualul șef al FSB

Unii susțin că Vladimir Putin are foarte mare încredere în informațiile primite de la FSB (fostul KGB), unde șef este Alexander Bortnikov. La fel ca și Patrușev, Bortnikov a făcut parte din KGB și face parte din confidenții lui Putin.

Confidenții lui Putin – Serghei Lavrov

Vreme de aproape două decenii, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost cel mai înalt diplomat rus. Ca politician, Lavrov este cunoscut a fi abil și viclean. Pe de altă parte, în ciuda reputației sale, el a încercat să continue negocierile diplomatice cu privire la Ucraina, însă Putin a decis să nu-l asculte.

Valentina Matvienko

Președintă a Consiliului Federației, Valentina Matvienko este cea care a supravegheat votul Camerei Superioare pentru a viza mobilizarea trupelor rusești în străinătate, deschizând calea pentru invazie. Deși este un lucru rar, Matvienko este una dintre puținele figuri feminine din anturajul lui Vladimir Putin. Chiar și ea ar fi participat în 2014 la anexarea Crimeei.

Confidenții lui Putin – Viktor Zolotov

Înainte era gardă de corp pentru președintele Putin, însă acum este la conducerea Gărzii Naționale rusești (Rosgvardia). Aceasta a fost creată de Vladimir Putin în urmă cu șase ani și este de fapt un fel de armată personală a președintelui rus.

Alți confidenți a lui Vladimir Putin

Pe lângă cei menționați, din anturajul lui Putin mai fac parte și prim-ministrul Mihail Mishustin, edilul Moscovei (Serghei Sobianin), dar și Igor Sechin, șeful Rosneft. De asemenea, printre confidenții lui Putin se mai numără și miliardarii Boris și Arkady Rotenberg. Aceștia din urmă sunt frați și au fost prieteni apropiați ai liderului de la Moscova încă din copilărie.