Home » Când, unde, cum » Compartimentele secrete din avion. Locul, ascuns de privirile pasagerilor, unde dorm stewardesele în timpul curselor lungi. FOTO

Compartimentele secrete din avion. Locul, ascuns de privirile pasagerilor, unde dorm stewardesele în timpul curselor lungi. FOTO

Cojocaru Cristian / 20.10.2021, 10:32

Însoțitorii de zbor și piloții au la dispoziție compartimentele secrete din avion pentru a se odihni pe perioada zborurilor lungi. Află unde sunt dispuse acestea și care sunt condițiile.

Compartimentele secrete din avion destinate piloților și însoțitorilor de zbor

Atât însoțitorii de zbor cât și piloții au la dispoziție câteva spații de dormit special destinate pentru zborurile pe distanțe lungi. În timp ce însoțitorii de zbor suin nevoiți să doarmă în paturi supraetajate, piloții aeronavelor se odihnesc într-un compartiment de dormit separat. Cu siguranță te-ai întrebat de multe ori, unde dorm aceștia atunci când au de efectuat un zbor mai lung, pentru că, la urma urmei, nu doar pasagerii au nevoie de odihnă în timpul acestor tipuri de zboruri.

Desigur, nu i-ai putut observa niciodată odihnindu-se și totodată, uniformele lor sunt mereu impecabile. Astfel, secretul acestora a fost dezvăluit în cele din urmă. Aceste zone de dormit sunt special destinate pentru ei. În timp însoțitorii de zbor beneficiază de paturi supraetajate amplasate în zone destul de mici, piloții se pot odihni în compartimente de dormit separate, unde pot petrece până la jumătate din timp pe un zbor lung.

Pe majoritatea avioanelor, compartimentele în care se odihnesc piloții sunt situate deasupra clasei întâi și ascunse în spatele cabinei, motiv pentru care majoritatea dintre noi nu le-am asistat niciodată. Piloții accesează aceste zone fie urcând scări ascunse, fie pe o scară. Aceste compartimente conțin două scaune business class și paturi plate, împărțite prin perdele.

compartimentele secrete avion
Zonele de odihna difera de la o companie aeriana la alta

Dotările acestor zone de odihnă

Totul este antifonat, astfel că sunetul avionului nu poate fi deranjant. Există, de asemenea, un telefon în cameră, în cazul în care este nevoie de pilotul de odihnă.  Unele zone de odihnă sunt, de asemenea, suficient de luxoase pentru a avea o baie sau o chiuvetă și chiar un TV, care este cu siguranță mai mare decât ecranul obișnuit din clasa economică.

Cel mai lung zbor din lume operat de compania aeriană Singapore Airlines, care oferă servicii non-stop între Aeroportul Internațional Newark Liberty și Aeroportul Changi, are unele dintre cele mai luxoase condiții. Are un compartiment de odihnă al echipajului de cabină cu cinci paturi supraetajate, zonă de depozitare pentru a atârna haine și depozitarea lenjeriei de pat, perne din satin, cameră pentru 8 însoțitori de zbor să se odihnească, lumini de lectură, sisteme de divertisment și multe altele.

Alte companii aeriene care sunt suficient de luxoase pentru a avea astfel de lucruri sunt American Airlines 777 – care are un televizor cu ecran plat, Air New Zealand 777 – care are două scaune și paturi înclinate și Lufthansa Airbus A380 – care are o baie mult mai curată decât oricare alta. Totuși, designul fiecărei camere diferă în funcție de avion și de compania aeriană. Astfel că, în timp ce unele companii aeriene oferă lux piloților lor, unele companii aeriene nu au zone de odihnă deloc spațioase.

Indiferent că se află în zonele de odihnă sau nu, însoțitorii de zbor sunt întotdeauna de gardă, în caz de urgență. Chiar dacă misterul locurilor de dormit pentru echipajul unui avion a fost elucidat, mai rămâne misterul uniformelor care arată perfect chiar și după 14 ore de zbor.