Home » Când, unde, cum » Conform sau comform? Care este de fapt varianta corectă

Conform sau comform? Care este de fapt varianta corectă

Alexandru Cazacu / 05.07.2021, 16:43
Conform sau comform? Care este de fapt varianta corectă

Limba română este una foarte complexă, iar în ultimii ani greșelile gramaticale au devenit din ce în ce mai des întâlnite, fie ele scrise, fie în vorbire. Ei bine, printre cele mai comune greșeli pe care le fac unii români atunci când vorbesc sau scriu, este folosirea incorectă a termenilor ”conform” sau ”comform”. Haideți să vedem totuși care este varianta corectă.

Conform sau comform? Iată care este de fapt varianta corectă

Pe lângă faptul că nu folosesc forma corectă în acest sens, unele persoane își pun adesea întrebarea dacă nu cumva ambele forme sunt corecte. Ei bine, răspunsul la această întrebare este ”NU”, deoarece varianta corectă este ”conform” și în niciun caz ”comform”.

În altă ordine de idei, la o simplă căutare în DEX veți găsi următoarea definiție: !conform, -ă, conformi, -e, adj. 1. (Despre acte, copii etc.) Care are același cuprins cu…; identic. 2. Care este corespunzător; potrivit. * (Adverbial) În conformitate cu…, la fel cu…, după. – Din fr. conforme.”

Mai exact, nu vom spune niciodată ”comform cu originalul”, ci ”conform cu originalul” ori ”în conformitate cu originalul”. La fel stau lucrurile și atunci când spunem: Trebuie să ”ne conformăm” legii, în caz contrar vom fi sancționați. Adică vom folosi întotdeauna litera ”n” și nu ”m”.

Regula literei ”m” înainte de ”b” și ”p”

Se pare că unul dintre motivele pentru care mulți români fac greșeala de a scrie ”comform” în loc de ”conform”  îl reprezintă faptul că, aceștia aplică în mod eronat o regulă gramaticală de bază a limbii române. Mai exact, este vorba despre regula care spune că, în toate cuvintele, înainte de literele ”b” și ”p” se pune întotdeauna litera ”m”, excepție făcând cuvintele compuse sau cele care dau numele unor orașe. Un astfel de exemplu ar fi numele Istanbul-ului.

Care este de fapt varianta corectă, conform sau comform
Care este de fapt varianta corectă, conform sau comform

Alte greșeli gramaticale întâlnite frecvent în limba română

”Mi-ar place” sau ”mi-ar plăcea”

De asemenea, aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română. Mai exact, este greșit să spunem: “Mi-ar place să mergem la cinema”. Corect este: ”Mi-ar plăcea să merg la cinema”, deoarece modul condițional optativ se formează cu ajutorul infinitivului, iar forma corectă de infinitiv este ”a plăcea”.

Folosirea incorectă a verbului ”a vrea”

Totodată, nu vom spune niciodată: ”Eu vroiam să mergem în parc”. Mai întâi, este important să menționăm faptul că în limba română există două verbe care exprimă aceeași idee: ”a vrea” și ”a voi”. Însă sub nici o formă ”a vroi”. Așadar, greșeala apare atunci când trebuie să formăm la indicativ timpul imperfect. Potrivit DOOM, formele corecte sunt: eu vream/voiam, tu voiai (mai rar – vreai), el vrea/voia, noi vream/voiam, voi vreați/voiați, ei vreau/voiau. Astfel, ”vroiam” (această combinație între cele două verbe) nu este acceptată, fiind considerată o greșeală gramaticală.

”Datorită” vs ”din cauză”

Printre cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română este folosirea cuvântul ”datorită” în loc de ”din cauza” și invers.  Mai precis, prepoziția ”datorită” se folosește când facem referire la un eveniment fericit (”S-a însănătoșit datorită tratamentului”). Pe de altă parte, vom folosi ”din cauza” atunci când efectul acțiunii este unul negativ (”I s-a făcut rău din cauza căldurii”).