Home » Când, unde, cum » “Copacul-dinamită”. Unde se află și cum arată arborele ale cărui fructe explodează. FOTO

“Copacul-dinamită”. Unde se află și cum arată arborele ale cărui fructe explodează. FOTO

Manolică Anca / 23.11.2021, 09:07
“Copacul-dinamită”. Unde se află și cum arată arborele ale cărui fructe explodează. FOTO

Ai auzit vreodată ca natura să fie atât de furioasă pe noi încât să producă explozibil? Ei bine, dacă răspunsul este un nu, atunci în rândurile de mai jos îți vom prezenta unul dintre cei mai periculoși copaci din lume! Este vorba despre „Copacul-dinamită”. În majoritatea locurilor îl vei găsi intitulat „Hura crepitans: Exploding Fruits”.

Unde se regăsește „Copacul-dinamită”

Copacul-dinamită este un copac spectaculos originar din Africa de Sud care se găsește în pădurea tropicală amazoniană și în unele părți ale Tanzaniei unde este considerat specie invazivă. Hura crepitans este o angiospermă din familia Euphorbiaceae.

Acest arbore este una dintre cele mai mari ciudățeii ale naturii. Pe lângă aspectul său ciudat, cu o scoarță acoperită de foarte mulți țepi, copacul este faimos pentru fructele sale, care se „comportă ciudat” atunci când sunt coapte: explodează.

“Copacul-dinamită”
“Copacul-dinamită”

Cum arată acest copac ciudat

Scoarța netedă și maro a copacului este acoperită de mii de țepi ascuțiți, închiși la culoare, pe care localnicii i-au numit „protecție anti-maimuțe”. Copacul poate ajunge până la 60 de metri, iar frunzele lor mari și ovale pot ajunge până la 60 de cm lățime.

Tulpina florii are 10 cm lungime. Florile lor sunt monoice și fără petale. Floarea masculină este lungă și țepoasă, arată ca fructe de pădure datorită formei lor și a culorii minunate de roșu închis. Cea mai interesantă caracteristică a copacului sunt aceste fructe care sunt ca niște capsule cu diametrul cuprins între 5 și 8 cm.

De ce i se spune „Copacul-dinamită”

Atunci când sunt coapte, aceste fructe explodează, producând un sunet ca cel al unui foc de armă. Explozia este foarte mare, trimițând semințe în toate direcțiile cu viteze de până la 25 de km pe oră. Acest lucru i-a determinat pe unii oameni să se refere la el ca arborele de dinamită.

Fructul Copacului-dinamită
Fructul Copacului-dinamită

În funcție de poziția fructului, semințele pot zbura chiar și până la 100 de metri distanță. Bucățile de coajă care sar în urma exploziei pot provoca răni oamenilor sau animalelor care se află pe traiectoria lor. Și acestea nu sunt singurele lucruri rele pe care acest copac le poate face.

Fructele sale sunt otrăvitoare. Ingerate, acestea provoacă diaree, vărsături sau crampe abdominale. De asemenea, seva copacului este otrăvitoare și poate provoca erupții cutanate urâte. Este printre cele mai frecvente 14 cauze ale dermatitei de contact cu plantele din Republica Dominicană. Dacă pătrunde în ochi, poate duce la pierderea vederii.

La ce este folosit „Copacul-dinamită”

Deși este un arbore periculos el este adesea folosit în medicină, dar și în alte industrii. Iată câteva dintre aceste utilizări:

  • Medicii folosesc extractul de scoarță pentru a vindeca lepra.
  • În SUA, copacul este folosit pentru a produce gaze lacrimogene.
  • Oamenii folosesc lemnul Hura pentru construcții ușoare.
  • Pescarii folosesc seva lăptoasă pentru a otrăvi peștii.
  • Oamenii din zona Caraiblor săgeți cu otravă din seva copacului.
  • Odată oamenii foloseau fructele în formă de dovleac pentru a ține nisip fin și uscat. Ei au folosit nisipul pentru ștanțarea cernelii înainte de introducerea hârtiei sugativă. După aceea, copacul a primit un alt nume comun „Arborele cu nisip” .