Home » Când, unde, cum » Crează sau creează. Cum e corect. Metoda simplă care te va ajuta să faci diferența

Crează sau creează. Cum e corect. Metoda simplă care te va ajuta să faci diferența

Ileana Mladinoiu / 30.01.2022, 12:05
Crează sau creează. Cum e corect. Metoda simplă care te va ajuta să faci diferența

Putem să explicăm care este forma flexionară corectă a verbului a crea, fără să știm ce înseamnă? Să intrăm direct în subiect? Sigur, e posibil. Dar voim să ne adresăm și acelora care doresc să-i cunoască și alte semnificații. Ca atare, a crea are multe sinonime: a produce, a alcătui, a compune, a constitui, a construi, a elabora, a născoci, a plăsmui, a scrie o operă literară etc.

Crează sau creează. Cum e corect. Metoda simplă care te va ajuta să faci diferența

Sensul ca sensul, deși contează, însă pronunțarea și scrierea acestui verb interesează mai mult. Fiindcă nu-i poți accepta nici măcar forma de infinitiv pe care o întâlnim uneori, pe ici pe colo, „țesută” cu doi de „e”, a creea în loc de a „crea”. Și în conjugarea lui, lucrurile se complică puțin. De aceea, ne propunem să descoperim rațiunea ce ne ajută să justificăm scrierea și pronunțarea, ca la carte, a verbului a crea, la anumite moduri și timpuri.

A crea este verb de conjugarea I, se termină în a. Să nu fiți tentați să-l treceți în categoria verbelor de conjugarea a II-a. Într-adevăr, acestea au terminația ea (a vedea, a plăcea…). Despărțiți-l în silabe și a crea va arăta astfel: a cre-a. Faceți același lucru cu a vedea: a ve-dea. Observați diferența.

Care este rădăcina verbului a crea

Este important să știm de rădăcină/temă, fiindcă ea va fi urmată de desinențe/terminații în timpul conjugării verbului a crea. Rădăcina este elementul morfologic ce conține sensul lexical și care nu mai poate fi simplificat sau redus. În cazul lui a crea, rădăcina este „cre”. Ați văzut cum s-a despărțit în silabe. Rădăcinii „cre” i s-a adăgat vocala a și am obținut infinitivul.

crează sau creează
Care este varianta corecta a verbului a crea

Ce sunt desinențele unui verb

Le aducem în discuție, pentru că ele contribuie la conjugarea verbului, moment în care vom fi puși în situația de a nu ști dacă rămânem cu un singur e sau îi mai adăugăm unul. Desinențele sunt elementele morfologice care apar după rădăcina unui cuvânt, ca să arătăm numărul și cazul la substantiv, persoana și numărul la verb. Le vom numi mai simplu terminații. Prin urmare, ele nu fac altceva decât să marcheze diferențele, cum spuneam, de persoană și număr în flexiunea verbală.

Având în vedere cele două aspecte morfologice, detaliem punctul de pornire la un verb este infinitivul, numele acțiunii sau stării. Am stabilit deja că infinitivul verbului în atenția noastră este a crea. În aceeași categorie intră și a agrea. Ca să nu mai vorbim de mult vehiculatul a lucra, deoarece este ușor de ținut minte de către elevii mai mici și nu numai. Grupurile de sunete -ez, -ezi, -ează în limba română au rol de desinențe, de care am vorbit puțin mai sus. Când le vom utiliza:

a)La indicativ prezent, persoanele I, a II-a, a III-a singular și a III-a plural

Prin urmare, se va scrie și se va pronunța cu doi de e, primul fiind vocala în care se termină rădăcina verbului, iar cel de-al doilea vine de la desinențele/terminațiile persoanelor: -ez, -ezi, -ează. Verbul a crea se conjugă așa: Eu creez, tu creezi, el/ea creează, ei/ele creează. Se scrie și se pronunță cu un singur e, cel din rădăcină, la persoanele I și a II-a plural.  Terminațiile vor fi -ăm și -ați. Noi creăm, voi creați.

b)La conjunctiv prezent, aceleași persoane

Și aici vom scrie cu doi de e. Eu să creez, tu să creezi, el/ea să creeze/ei/ele să creeze. La plural, persoanele I și a II-a, vom avea: Noi să creăm, voi să creați. Când mai scriem cu un singur e. Pentru restul modurilor și timpurilor vom folosi un singur e. Doar la imperativul afirmativ, persoana a II-a singular, vor fi prezenți doi de e. Creează (tu)!

Dacă vă temeți de gerunziu, nu aveți de ce. Forma corectă este creând (cre+ând). Nici de participiu. Creat/creată/creați/create. Există și substantivul creare scris tot cu un singur e (cre+are), la fel cum există și substantivul lucrare (lucr+are). Concluzionând, asemănați-l pe a crea în gând, sau cum doriți, cu a lucra. Conduceți-vă după modul lui de conjugare. Nu veți da greș niciodată. Pentru a lucra-eu lucr+ez, Pentru a crea-eu cre+ez etc. Să nu le confundăm cu formele populare ale verbului a crede: eu crez, tu crezi, el/ea crează.

În același mod se va conjuga a agrea. Eu agreez, tu agreezi, el/ea agreează, ei/ele agreează. Spor la treabă, dacă ți-ai propus să creezi un text pe placul tău!