Home » Life & Style » Cum se scrie corect: voiam sau vroiam? Care este, de fapt, varianta corectă

Cum se scrie corect: voiam sau vroiam? Care este, de fapt, varianta corectă

Nechifor Ioana / 21.04.2021, 16:53
Cum se scrie corect: voiam sau vroiam? Care este, de fapt, varianta corectă

Cum se scrie corect: voiam sau vroiam? Aceasta este tema pe care o urmărește materialul nostru. Se întâmplă să se facă deseori confuzie, iar în diferite situații se întâlnește varianta greșită. De fapt, această variantă greșită este frecvent întâlnită, motiv pentru care foarte puțini reușesc să facă diferența. În articolul următor vom veni cu răspunsuri concrete pentru a arăta astfel cum se scrie de fapt corect. Voiam sau vroiam?

Cum se scrie corect: voiam sau vroiam? Cazul întâlnit frecvent

Cum se scrie corect: voiam sau vroiam? Această întrebare se regăsește printre curiozitățile internauților.

Dornice să afle care este de fapt varianta corectă, diverse persoane încearcă să caute răspunsul, interesate fiind să descopere explicații în această privință.

Adevărul este că auzim frecvent forma vroiam, încât ni se pare firesc ca aceasta să fie cea corectă. De fapt, aceasta este varianta greșită.

Corect este eu voiam. Dar cum mentionam și mai sus, cealaltă variantă este intens folosită, motiv pentru care pentru unii nu pare ceva neobișnuit în momentul în care se întâlnesc cu ea.

Puțini știu însă să facă diferența și să recunoască faptul că nu este varianta corectă. Chiar dacă poate sună pompos și sofisticat, voiam este forma adecvată pentru conjugarea verbului a voi la modul indicativ, timpul imperfect, persoana I singular.

Cum se scrie corect: voiam sau vroiam? Care este, de fapt, varianta corectă
Voiam sau vroiam? Care este de fapt variantă corectă

Cum se face de fapt conjugarea și care este explicația

Pentru a arăta mai bine felul în care verbul a vrea are terminația la timpul imperfect, este indicat să redăm conjugarea verbului respectiv pentru acest timp.

Într-adevăr, dacă se face conjugarea verbului a vrea la imperfect se va observa faptul că forma acestuia conține r. Astfel, în timp ce este greșit să scrii vroiam, corect este vream. Mulți percep această variantă ca fiind una veche, dar de fapt este forma corectă pentru conjugarea verbului a vrea la acest timp.

Astfel, a vrea, la modul indicativ, imperfect, devine: eu vream/ tu vreai/ el(ea) vrea/ noi vream/ voi vreați/ ei(ele) vreau.

Așadar, după cum se poate observa, forma corectă este cu totul alta, nicidecum vroiam. În această situație, este normal să ne întrebăm de ce se face însă confuzia și de ce vroiam a ajuns atât de intens folosit.

Vroiam a luat naștere din contopirea a două verbe. Este vorba despre cele două verbe menționate în acest articol: a vrea și a voi. Astfel se explică r-ul adăugat și varianta frecvent utilizată de numeroși vorbitori ai limbii române.

A voi la imperfect capătă formele: Eu voiam/ Tu voiai/ El (ea) voia/ Noi voiam/ Voi voiați/ Ei (ele) voiau.

Concluzia este că în niciuna din cele două situații nu se regăsește vroiam, aceasta fiind de fapt o variantă greșită. Corect este voiam, vream, dar nicidecum vroiam. Rămâne de văzut dacă această formă hibridă va fi acceptată sau nu pe viitor de Academia Română.

Cert este că, momentan, vroiam nu face parte din exprimarea corectă în ciuda faptului că varianta este intens folosită. Important de reținut este faptul că este o variantă greșită care nu coincide cu formele pe care le ia verbul, atunci când se conjugă la imperfect, în niciuna din situațiile enumerate.