Home » Cum să faci orice » Cum se scrie corect: scrii sau scri? Care este, de fapt, varianta corectă

Cum se scrie corect: scrii sau scri? Care este, de fapt, varianta corectă

Nechifor Ioana / 19.04.2021, 17:24
Cum se scrie corect: scrii sau scri? Care este, de fapt, varianta corectă

Cum se scrie corect: scrii sau scri? Greșelile gramaticale se întâlnesc la tot pasul, iar mediul online nu face decât să le scoată și mai mult în evidență. Oamenii obișnuiesc să interacționeze pe rețelele de socializare, iar mesajele și comentariile lor arată care este adevărata relație pe care o au cu gramatica limbii române. Cele mai mari confuzii se fac la terminația verbelor. Spre exemplu, în funcție de timpul la care este raportată acțiunea, anumite verbe mai primesc un i în coadă. Discuții au loc și atunci când vine vorba de scrii sau scri. Care este forma corectă?

Scrii sau scri? Care este forma corectă

Cum se scrie corect: scrii sau scri? O întrebare care își va primi răspunsul în cadrul acestui material. Uneori, din cauza agitației și din dorința de a răspunde cât mai repede, se pot face greșeli gramaticale și acest lucru se întâmplă pentru că nu mai aruncăm o privire pe ceea ce am scris.

Lăsând deoparte acest argument, care poate fi într-adevăr valabil pentru cei care sunt pe repede înainte, se întâmplă însă ca aceste greșeli să aibă loc tocmai pentru că nu se cunoaște forma corectă.

Cum se scrie corect: scrii sau scri?
Cum se scrie corect: scrii sau scri?

O situație care îi induce pe mulți în eroare este cea în care un verb are dublă terminație de i la sfârșit. Sau există și situații în care deși nu este nevoie de o dublă terminație de i, acel cuvânt o primește totuși.

Scrii sau scri? În acest material, vom lua în discuție acest caz pentru a stabili exact varianta corectă.

Forma de infinitiv a verbului este a scrie. La indicativ, timpul prezent, conjugarea se va face astfel:

Eu scriu/ Tu scrii/ El (ea) scrie/ Noi scriem/ Voi scrieți/ Ei (ele) scriu. Așadar, revenind la întrebarea acestui material, răspunsul corect este scrii (tu).

De ce trebuie să ții cont

Atunci când conjungi un verb, este important să-i cunoști radicalul. Pentru că la acest radical se va adăuga și terminația pentru fiecare persoană în parte.

În cazul menționat, radicalul este scri. La modul indicativ, timpul prezent, verbul își primește terminația pentru eu, tu, el/ea, dar și pentru forma lor de plural, adică noi, voi, ei/ele.

Astfel, la persoana a II-a sg, forma corectă este tu scrii. Așadar, are dublă terminație.

La modul conjunctiv, forma afirmativă, conjugarea se face astfel: eu să scriu/ tu să scrii/ el(ea) să scrie/ noi să scriem/ voi să scrieți/ ei(ele) să scrie. Și în această situație, forma corectă este cea cu terminație dublă de i.

Aceeași regulă se repetă și la forma negativă. Astfel, avem: eu să nu scriu/ tu să nu scrii/ el(ea) să nu scrie/ noi să nu scriem/ voi să nu scrieți/ ei (ele) să nu scrie.

Greșelile gramaticale se întâlnesc frecvent și se fac fie din neatenție, fie din pricina faptului că există incertitudini din acest punct de vedere.

Tocmai din acest motiv, atunci când nu ești sigur de felul în care se scriu anumite cuvinte, este indicat să întrebi o persoană care e în măsură să te ajute sau să verifici pur și simplu pe internet.

Fără îndoială, vei găsi informații care îți pot fi de folos din acest punct de vedere, astfel încât să elimini orice dubiu pe care îl ai în privința acestor cazuri de gramatică.