Home » Sănătate » Pot face rapel cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză? Răspunsul clar al specialiștilor

Pot face rapel cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză? Răspunsul clar al specialiștilor

Nechifor Ioana / 12.04.2021, 19:26

Pot face rapel cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză? Aceasta este una dintre întrebările oamenilor în contextul pandemiei de Covid, întrebăre la care își doresc să afle un răspuns pentru a-i ajuta astfel în luarea unei decizii potrivite lor. Specialiștii de la Ministerul Sănătății din România au venit cu precizări importante la această întrebare pentru a elimina orice dubiu.

Pot face rapel cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză? Ce răspund specialiștii de la Ministerul Sănătății

Pot face rapel cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză? Aceasta este una dintre curitozitățile frecvent întâlnite în spațiul public în perioada pandemiei de Covid. Cei de la Ministerul Sănătății au venit cu precizări importante în acest context și au menționat încă de la început că nu se poate face rapelul cu un alt vaccin decât cel folosit inițial.

Așadar este exclus ca cea de-a doză să fie administrată cu un alt vaccin decât cel folosit la prima doză.

Autoritățile competente de la nivel internațional recomandă ca rapelul să fie realizat cu același vaccin cu care a fost administrată prima doză. Până la acest moment nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite., se arată pe pagina de facebook a Ministerului Sănătății din România.

Astfel, având în vedere că nu sunt încă studii care să arate faptul că se poate face vaccinarea cu vaccinuri diferite, specialiștii de la Ministerul Sănătății recomandă ca oamenii care se înscriu la vaccinare să facă rapelul cu același vaccin utilizat inițial la prima doză.

Studiul Com-COV, realizat de specialiștii din Marea Britanie

Oamenii de știință din Marea Britanie au început să lucreze la un studiu în acest context pentru a vedea astfel în ce măsură se pot combina vaccinuri diferite în lupta împotriva coronavirusului.

Astfel, specialiștii de la Serviciul Național de Sănătate au dat startul încă din luna februarie a acestui an studiului denumit Com-COV. Prin acest studiu se urmărește reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel folosit la prima doză.

Ca și durată, se preconizează că acest studiu va dura 13 luni, însă cel mai probabil concluzii și date parțile despre aceste cercetări vor fi făcute publice mai devreme.

Până se va ajunge însă la un rezultat oficial, reprezentanții din domeniul sănătății recomandă ca ambele doze să se realizeze cu același vaccin, și nu cu vaccinuri diferite, tocmai pentru că nu există date relevante care să susțină acest lucru.

De altfel și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au făcut recent declarații pentru a susține această idee. Și anume câtă vreme nu există un studiu mecial cu rezultate concludente în acest sens, rapelul să se facă cu vaccinul utilizat la prima doză a vaccinării.

Nu există date adecvate pentru a ne pronunța dacă este un lucru care poate fi făcut şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că posibila combinare a vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, la o conferință de presă desfășurată în Geneva.

Oamenii sunt îndrumați astfel să meargă în continuare, la rapel, spre același vaccin, care li s-a administrat la prima doză.