Home » Știri » Vaccinarea Covid România. În ce condiții se realizează vaccinarea în cabinetele medicilor de familie și unde se fac programările

Vaccinarea Covid România. În ce condiții se realizează vaccinarea în cabinetele medicilor de familie și unde se fac programările

Alexandru Cazacu / 07.04.2021, 10:02
Vaccinarea Covid România. În ce condiții se realizează vaccinarea în cabinetele medicilor de familie și unde se fac programările

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță a vorbit despre vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Unde se fac programările și în ce condiții se va realiza imunizarea, puteți afla mai departe.

Vaccinarea Covid România. În ce condiții se realizează vaccinarea în cabinetele medicilor de familie

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, s-au stabilit procedurile cu privire la vaccinarea anti-Covid în cabinetele medicilor de familie. Coordonatorul campaniei de vaccinare susține că programările se fac pe listele deschise de fiecare doctor în cabinete. De asemenea, medicii de familie își vor stabili programul în privința vaccinării în afara orelor de lucru.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă de marți, medicul militar a spus că doar 3028 de medici sunt dispuși să vaccineze dintr-un total de 10.940, adică aproximativ 30%. Vaccinurile folosite în cabinetele medicilor de familie vor fi AstraZeneca și Johnson&Johnson, care pot fi ținute în frigider. Totodată, dr. Valeriu Gheorghiță a spus că miercuri demarează proiectul pilot pentru vaccinare din județul Timiș cu 50 de medici de familie.

„Doar 30% din medicii de familie s-au înscris pentru a-și vaccina anti-COVID pacienții, ceea ce este mai puțin decât ne așteptam.

În cabinetele medicilor de familie pot fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura din frigider. De aceea, există două opțiuni pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Fiecare medic de familie își va stabili programul de vaccinare, în afara orelor obișnuite de lucru”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.

Vaccinarea se va face și în cabinetele medicilor de familie

La sfârșitul lunii martie, Valeriu Gheorghiță anunța că încă 144 de cabinete de vaccinare vor fi disponibile începând din 6 aprilie, unde românii se pot imuniza cu Pfizer. De asemenea, medicul militar spunea că tot din aprilie va începe și vaccinarea prin intermediul centrelor mobile și al medicilor de familie.

”144 de cabinete noi vor fi operaționale de la 6 aprilie pentru vaccin de la compania Pfizer, în condițiile în care săptămâna precedentă am anunțat un număr de aproximativ 125 de cabinete. Reevaluând tranșele de vaccin care urmează să vină, putem să suplimentăm acest număr de cabinete”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghița.

În ce condiții se face vaccinarea în cabinetele medicilor de familie
În ce condiții se face vaccinarea în cabinetele doctorilor de familie

Va crește numărul de locuri disponibile pe platformă

De asemenea, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, tot în prima parte a lunii aprilie, va crește și numărul de locuri disponibile în platforma de vaccinare. În acest fel, se vor putea imuniza la un cabinet 90 de persoane în 12 ore, față de 60 de persoane.

”Noi credem că până pe data de 10 aprilie, vom fi în măsură să operaționalizam în platformă, cu ajutorul colegilor de la STS, creșterea numărului de persoane programate de la 60 pe cele 12 ore de lucru ale unui cabinet, la 90 de persoane per cabinet. Ceea ce înseamnă că va crește ritmul de vaccinare pe fiecare centru de vaccinare. În acest fel se vor crea locuri de vaccinare pentru programare, așa încât se va reduce timpul de așteptare în listă la persoanele care se află deja programate”, mai spunea dr. Valeriu Gheorghiță.