Home » Life & Style » De ce au englezii volanul pe dreapta. Motivul pentru care în Marea Britanie se conduce așa

De ce au englezii volanul pe dreapta. Motivul pentru care în Marea Britanie se conduce așa

Alexandru Cazacu / 11.03.2021, 17:19
De ce au englezii volanul pe dreapta. Motivul pentru care în Marea Britanie se conduce așa

Toată lumea știe că, spre deosebire de multe țări din lume, britanicii circulă pe partea stângă și conduc autoturisme cu volanul pe dreapta. Însă, nu mulți sunt cei care știu cum s-a ajuns la acest lucru.

De ce au englezii volanul pe dreapta

Se pare că motivul pentru care țările lumii au sensuri de mers diferit ține de aptitudinile cavalerilor din Evul Mediu, care mergeau pe partea stângă. Asta deoarece, în cazul în care întâlneau o altă persoană în drumul lor, să poată mânui sabia cu mâna dreaptă. În Franța, doar aristocrații circulau pe partea stângă, iar oamenii de rând pe partea dreaptă a drumului.

Cu toate acestea, după revoluția franceză a fost introdusă o lege prin care se stabilea să se mențină doar partea dreaptă a drumului, numită ”partea poporului”. Anii au trecut, iar după multe războaie purtate, Napoleon Bonaparte a cucerit o mare parte din Europa. Așadar, în 1812 Napoleon a impus și celorlalte țări cucerite să adopte obiceiul mersului pe partea dreaptă a drumului.

Englezii nu au adoptat obiceiurile franțuzești

Anglia nefiind cucerită de Napoleon, englezii nu au adoptat obiceiul de a circula pe partea dreaptă. În felul acesta, britanicii și-au răspândit obiceiurile lor în toate coloniile cucerite (Australia, Noua Zeelandă, Africa, etc.). Acesta fiind și motivul pentru care în multe dintre ele se conduce și în ziua de astăzi pe partea stângă. Nici Cipru sau Malta nu au trecut la traficul pe partea stângă, iar în Italia și Polonia circulația pe partea dreaptă a început abia în 1922. De asemenea, spaniolii au condus pe partea stângă până în anul 1924, portughezii până în 1928, ungurii până în 1941, iar suedezii au ajuns să conducă pe partea dreaptă abia în 1967.

În Statele Unite, cel care a ajutat la schimbarea circulației de pe stânga pe dreapta drumului a fost un general liberal pe nume Lafayette. Așadar, în 1792 a fost adoptată prima lege care stabilea circulația pe partea dreaptă. New Jersey a fost ultimul stat al SUA care a aplicat legea ”ține dreapta drumului” în anul 1813. Pe de altă parte, Canada fiind sub influența Marii Britanii a făcut această schimbare abia în 1920.

De ce conduc englezii pe partea stângă
De ce conduc englezii pe partea stângă

De ce conduc japonezii pe partea stângă

Dacă Japonia nu a fost colonie britanică, atunci de ce se circulă pe partea stângă și au volanul pe dreapta? Ei bine, răspunsul este unul simplu. În anul 1872, japonezii au făcut o licitație la care au participat Statele Unite, Franța și Marea Britanie, pentru a construi o rețea de străzi. Marea Britanie, câștigând licitația, a construit drumurile ca la ei acasă și uite așa japonezii au ajuns să conducă pe partea stângă.

Potrivit statisticilor, în zilele noastre aproximativ 66% din populație la nivel mondial conduce pe partea dreaptă a carosabilului, iar restul pe partea stângă.În lume există 55 de state recunoscute de Organizația Națiunilor Unite care circulă pe partea stângă a drumului, iar patru dintre acestea se află chiar în Europa. Statele de pe Bătrânul Continent în care se circulă pe partea stângă sunt Marea Britanie, Malta, Cipru și Irlanda.