Home » Life & Style » De ce nu opresc lifturile la etajul 4 în Japonia. 8 obiceiuri care îi iau prin surprindere pe turiștii străini

De ce nu opresc lifturile la etajul 4 în Japonia. 8 obiceiuri care îi iau prin surprindere pe turiștii străini

Alexandru Cazacu / 11.03.2021, 11:06
De ce nu opresc lifturile la etajul 4 în Japonia. 8 obiceiuri care îi iau prin surprindere pe turiștii străini

Obiceiuri din Japonia. Există locuri în lume unde oamenii au obiceiuri și tradiții care pot părea ciudate pentru cei care le vizitează. De exemplu, japonezii au unele reguli care trebuie respectate pentru ca gazda să nu fie insultată.

8 obiceiuri din Japonia care îi iau prin surprindere pe turiștii străini

După cum vă spuneam, niponii au o cultură cu adevărat incredibilă cu tradiții și obiceiuri deosebite. Unele dintre acestea sunt modurile în care se dau cadourile și felul în care se mănâncă tăiețeii. Mai departe vă prezentăm o serie de obiceiuri din Japonia, care ne pot lua prin surprindere.

Numărul 4 

Poate părea incredibil, însă numărul 4 este evitat de japonezi, deoarece semnifică moartea. Așa cum occidentalii au nenumărate superstiții legate de numărul 13, numărul 4 ”aduce ghinion” niponilor. De exemplu, dacă vrei să faci un cadou în Japonia, trebuie să eviți darurile formate din patru obiecte, pentru ca persoanele cărora le faci să nu fie insultate.

Mai mult de atât, lifturile nu se opresc uneori la etajul patru și în unele cazuri la etajele 40-49. Potrivit tradiției japoneze, numărul 49 este de asemenea ghinionist. Teama de numărul 4 se numește tetrafobie și este foarte comună în țările asiatice.

Obiceiuri surprinzătoare din Japonia
Obiceiuri surprinzătoare din Japonia

Bacșișul este un motiv de insultă

Spre deosebire de multe țări din lume, în Japonia, bacșișul este un motiv de insultă. Ba chiar mai mult de atât, chelnerii care primesc bacșiș aleargă după cei care l-au lăsat, pentru a le înapoia banii. Pe de altă parte, clienții pot lăsa totuși un cadou simbolic.

Nu se mănâncă pe stradă

În cazul occidentalilor, mâncatul pe stradă este un lucru normal, însă japonezii nu acceptă ideea ca o persoană să mănânce în văzul tuturor. Cu toate acestea, sunt și unele excepții cu ar fi mâncatul unei înghețate.

Obiceiuri din Japonia: Cadou când vii în vizită

În Japonia se obișnuiește ca atunci când treci pragul casei unei persoane să aduci neapărat un cadou împachetat cât mai frumos. Totodată, musafirii nu trebuie să refuze sub nicio formă un cadou din partea gazdei.

În trenuri, japonezii dorm cu capul pe alți pasageri

În Japonia, dacă călătorești cu un tren iar un japonez adoarme cu capul pe umărul tău, trebuie să accepți acest lucru. Asta deoarece niponii sunt adesea navetiști de cursă lungă și pot fi foarte obosiți în drumul lor spre casă.

Nu sufla nasul în public

Dacă ești turist în Japonia, ai face bine să nu îți sufli nasul în public. Acolo cei care fac acest lucru sunt considerați dezgustători. Persoanele care au răcit trebuie să caute un loc retras, unde să își sufle nasul. Japonezii sunt deranjați chiar și de ideea de a folosi batista.

Angajați ca să înghesuie călătorii în metrou

Deși în occident mulți fac singuri acest lucru, în Japonia există angajați care poartă uniforme, mănuși și șepci, care au rolul de a-i împinge pe călători în metrou. Oshiya sunt plătiți să se asigure că toată lumea urcă în vagon și nimeni nu este prins între uși.

Obiceiuri din Japonia: Persoanele care sorb tăițeii sunt apreciate

Poate părea ciudat, însă, dacă sorbi tăițeii din castron ești foarte apreciat în Japonia, acest lucru însemnând că ți-a plăcut mâncarea.