Home » Știri » Știri sociale » Emigrarea în Japonia – ce pași trebuie să faci dacă vrei să încerci viața niponă

Emigrarea în Japonia – ce pași trebuie să faci dacă vrei să încerci viața niponă

Pană Emanuela / 13.02.2021, 08:36

Japonia este una dintre cele mai puternice economii ale lumii, dar și una dintre țările cu cea mai ridicată speranță de viață, alături de Singapore, Spania, Suedia și Portugalia. Așadar, tentația de a lucra în „țara viitorului“, Japonia fiind focusată în principal pe tehnologii inovatoare și export, este mare și pentru cetățenii români, care își părăsesc patria într-un număr crescând în ultimii ani. Iată ce trebuie să știi înainte de a încerca viața niponă.

Emigrarea în Japonia

Japonia, cunoscută și sub denumirea de „Țara soarelui răsare“ este, potrivit legendelor, un tărâm creat de zei, care au înfipt o sabie în ocean, iar când au scos-o au luat naștere cele patru insule principale, alături de cele peste 6.800 de insule mici, dintre care aproximativ 430 sunt nelocuite.

Lăsând puțin legendele la o parte, trebuie să menționăm că Japonia este o țară recunoscută pentru bunăstarea cetățenilor ei, iar Tokyo, capitala acesteia, se numără printre cele mai bogate orașe din întreaga lume. Aici se încasează și cele mai mari salarii din țară, salariu mediu net fiind în jur de 325.000 de yeni pe lună, adică 2.700 de euro lunar.

Cu toate acestea, este important să știți că deși este un oraș extrem de bogat, Tokyo nu oferă prea multe posibilități de angajare pentru expați. Unul dintre motive ar fi faptul că angajatorii niponi solicită cunoașterea limbii japoneze.

Din fericire, însă, în ultimii ani s-a simțit o ușoară schimbare a trendului, astfel că numărul companiilor care acceptă și angajați care vorbesc engleza este în creștere. Pe cale de consecință, numărul străinilor în căutarea unui loc de muncă a crescut considerabil în Tokyo.

În cazul în care limba japoneză nu reprezintă o problemă pentru tine, atunci șansele tale de a găsi un job bun și bine plătit sunt foarte mari.

Citește și: Emigrarea în Australia – 11 detalii de luat în calcul înainte de a face acest mare

Ce trebuie să știi dacă vrei să încerci viața niponă

Cei pricepuți în domenii precum IT, robotică sau finanțe sunt ceva mai norocoși, căci nu vor avea nevoie de prea mari cunoștințe de limbă japoneză. Salariile diferă drastic de la un domeniu la altul în Japonia, salariile lunare nete variind între 750 de euro (minim) și 24.500 de euro (maxim), potrivit life.ro.

Ce trebuie să știi despre emigrarea în Japonia
Ce trebuie să știi despre emigrarea în Japonia

De asemenea, în această țară salariul minim este stabilit în funcție de orele de lucru, dar fiecare prefectură are propriile norme. Aici, săptămâna de lucru are 40 de ore, dar cel mai adesea sunt depășite.

Conform Biroului de Imigrări Japonez (Immigration Bureau of Japan), în prezent, în Japonia trăiesc circa 2.409 rezidenți de origine română, dintre care 789 au viza permanentă,  775 viză de căsătorie cu cetățean japonez, iar restul de 845 dețin viză de muncă, căsătorie cu rezident care deține viză permanentă, cercetare, studiu etc.

Ca și pentru alte state, pentru emigrarea în Japonia rămân valabile următoarele condiții de bază:

  • să vă informați cu privire la actele suplimentare de care aveți nevoie;
  • să cunoașteți limba engleză, limba japoneză constituind un uriaș avantaj;
  • să cunoașteți tradițiile și legislația statului;
  • să vă informați despre prețuri, beneficii de care puteți dispune, detalii despre diasporă, etc.