Mulți dintre noi considerăm Japonia drept o altă lume, cu alte reguli, unele destul de ciudate. Nu se mănâncă pe stradă, atunci când strănuți trebuie să îți ceri scuze, este total dizgrațios și de neiertat să îți sufli nasul în public. Mulți japonezi nu se „iubesc” acasă, deoarece consideră că este ceva murdar, motiv pentru care preferă hotelurile pentru astfel de activități cu partenerul. Toate astea, alături de multe altele, fac cultura japonezilor să pară puțin neobișnuită.

Dacă primul gând care îți vine în minte este legat de problemele de intimitate, ei bine nu este deloc așa. Cuplurile japoneze consideră că este chiar benefic să nu doarmă în același pat, iar argumentele sunt pe măsură. Astfel, pentru două persoane căsătorite din Japonia, dormitul în același pat este mai mult o excepție de la regulă.

Majoritatea japonezilor spun că după nuntă încep să își trateze soția ca pe un membru al familiei și nu ca partenerul cu care ieșea la întâlniri. Cu timpul, dragostea și pasiunea sunt înlocuite de sentimentele familiare, soția fiind percepută ca un partener cu care își cresc copiii și cu care construiesc o familie.

Cuplurile căsătorite din Japonia aleg să doarmă separat pentru că odihna pentru ei este pe primul loc
Cuplurile căsătorite din Japonia aleg să doarmă separat pentru că odihna pentru ei este pe primul loc

Motive pentru care cuplurile obișnuiesc să doarmă separat

Au programe diferite de somn – cel mai importat factor care îi determină pe cei din Japonia să doarmă separat este programul de muncă. Să îți trezești partenerul atunci când ajungi acasă târziu de la serviciu este de neconceput pentru ei. Și nici să îl trezești foarte devreme atunci când tu te pregătești să mergi la serviciul. Pentru ei, odihna și momentele de relaxare sunt extrem de importante pentru randament și productivitate la job. Astfel, un somn bun va ține departe stresul și problemele de cuplu.

Copiii dorm cu mamele – mamele japoneze vor alege tot timpul să doarmă cu cei mici. Tatăl va alege și el dacă va dori să doarmă în cameră cu ei sau se va odihni în una separată. Cert este că mama va dormi întotdeauna cu copilul. Sănătatea acestuia este mai importantă decât orice alt lucru. Este dovedit științific faptul că acest obicei ajută, atât copiii, cât și părinții să se odihnească mai bine, să își mențină stabilă temperatura corpului, să aibă un ritm cardiac bun și, în plus, duce la scăderea riscului de deces subit în cazul copiilor. Mai mult, dormitul împreună duce la o creștere a stimei de sine și a performanței școlare.

Dormitul separat aduce pacea în cuplu – dacă prin alte părți dormitul separat poate fi considerat o cauză care ar putea indica un divorț, ei bine, în cazul japonezilor, lucrurile stau exact invers. Aceștia își respectă cu strictețe programul de somn și nu doresc să fie deranjați de unele zgomote care ar putea veni de la partener, precum sforăitul, agitația sau vorbitul în somn.