Home » Life & Style » Ce înseamnă rapel. Motivul pentru acest cuvânt este frecvent întâlnit în perioada pandemiei

Ce înseamnă rapel. Motivul pentru acest cuvânt este frecvent întâlnit în perioada pandemiei

Alexandru Cazacu / 12.04.2021, 12:25
Ce înseamnă rapel. Motivul pentru acest cuvânt este frecvent întâlnit în perioada pandemiei

În ultimul an, pandemia de COVID-19 a schimbat complet viețile multor oameni. Țări din întreaga lume au fost nevoite să impună anumite măsuri pentru cetățenii lor în lupta cu virusul ucigaș, iar oamenii de știință au lucrat mult pentru dezvoltarea unor vaccinuri. Unele dintre acestea se fac într-o singură doză, iar altele au nevoie de o a doua, care este numită rapel. Ce înseamnă rapel, veți afla în continuarea articolului.

Ce înseamnă rapel. Motivul pentru care a doua doză de vaccin se numește așa

Este important de specificat că acest termen înseamnă și altceva. Se pare că ”rapel” a devenit cel mai căutat cuvânt al anului pe dexonline.ro. Poate părea surprinzător însă acesta se folosește și în alte circumstanțe, nu doar  în cele legate de vaccinare. Potrivit sursei citate mai sus, cuvântul ”rapel” are următoarele definiții:

  • Readucere a unei piese sau un sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice.
  • (În medicină) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i reîntări și prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.
  • (În sintagmă) Coborâre în rapel = coborâre în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă.

”După ce ne cățăram trebuie să ne dăm și jos, acolo de unde am pornit, rapel vine din franceză și exact asta înseamnă, să te întorci de acolo de unde ai pornit”, a explicat instructorul Nicolae Badea.

Ce reprezintă rapelul din punct de vedere medical

În ceea ce privește vaccinarea, rapelul este a doua doză folosită pentru imunizare. Medicul Valeria Herdea a explicat modalitatea de funcționare a acestuia. Potrivit specialistului, a doua doză este cea care pune în funcțiune memoria imună.

A două doză pe care o vom face și care se numește doză de rapel, doză de amintire, doză de reîntărire, este o doză care pune în funcțiune ceea ce noi numim memorie imună. Practic, rapelul întărește memoria imună a organismului, de aceea și la bebeluși facem în primul an de viaţă mai multe doze de vaccin în așa fel încât organismul acestuia să preia informația, să producă anticorpi împotriva unei anumite boli, a spus dr. Valeria Herdea, potrivit Mediafax.

Ce înseamnă rapel. De ce se numește așa a doua doză de vaccin
Ce înseamnă rapel. De ce se numește așa a doua doză de vaccin

Ce este o pandemie

Ei bine, dacă te întrebi ce înseamnă o pandemie, vei putea afla în continuare. Pandemia este o epidemie care se extinde foarte repede de la o țară la alta. Folosim acest termen atunci când situația este foarte gravă, precum este și acum, când coronavirusul s-a extins în toate colțurile lumii.

Momentul în care o epidemie devine pandemie este stabilit de către Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit acesteia, pandemiile sunt pornite de noi tipuri de virusuri și de agenți patogeni, când nu există un vaccin, iar virusul este foarte contagios. În clipa în care OMS declară pandemie globală, atunci este de așteptat ca virusul să atingă comunități numeroase. Totodată, acesta este un semnal de alarmă pentru guverne și pentru sistemele de sănătate naționale, care trebuie să fie pregătite să trateze mai multe cazuri.