Home » Life & Style » Cum putem opri pandemia. Patru recomandări de la Bill Gates

Cum putem opri pandemia. Patru recomandări de la Bill Gates

Alexandru Cazacu / 04.04.2021, 13:14
Cum putem opri pandemia. Patru recomandări de la Bill Gates

Miliardarul filantrop, Bill Gates a vorbit despre modul în care putem pune capăt pandemiei de coronavirus. Ce recomandări ne aduce fondatorul companiei Microsoft, veți afla în continuarea articolului.

Cum putem opri pandemia. Patru recomandări de la Bill Gates

Deși am parcurs un drum lung în lupta împotriva virusului ucigaș, noile variante ar putea amenința progresele făcute în ultima perioadă. Bill Gates a vorbit despre modurile prin care putem opri pandemia de coronavirus.

Vaccinarea poate preveni apariția noilor variante

Potrivit miliardarului, pe măsură ce virusul se răspândește mai mult lume, cu atât are mai multe șanse să evolueze. Așadar, dacă vaccinarea nu se va face în fiecare colț al planetei, va exista riscul ca o tulpină mult mai agresivă a virusului să apară. Mai mult de atât, ar putea apărea o variantă nouă, pentru care vaccinurile existente să nu mai fie eficiente.

”Știu că pare ca și cum ar apărea noi variante tot timpul. Acest lucru se datorează faptului că circulă atât de multe virusuri în întreaga lume, oferindu-i mai multe „oportunități” de schimbare. Odată ce numărul cazurilor va scădea, probabil că vom vedea mai rar noi variante”, explică Bill Gates, potrivit alephnews.ro.

Deși virusul se schimbă, calea către sfârșitul pandemiei e aceeași

În ultimul an, mai mulți specialiști din domeniul sănătății au repetat sub diverse forme că trebuie să trăim cu coronavirusul până când vaccinul va fi dezvoltat și va fi disponibil în toate colțurile lumii. Potrivit lui Bill Gates, o veste bună o reprezintă faptul că vaccinurile care sunt disponibile acum par să prevină formele severe ale bolii, chiar și a noilor variante.

Cu toate acestea, potrivit fondatorului Microsoft, încă mai este nevoie de mai multe date despre eficiența fiecărui vaccin împotriva diferitelor variante, însă multe dintre informațiile existente până în acest moment sunt liniștitoare.

Cum putem opri pandemia. Patru recomandări de la Bill Gates
Cum putem opri pandemia. Patru recomandări de la Bill Gates

Respectarea regulilor impuse de autorități pot duce la stoparea pandemiei

Este necesar ca vaccinurile să fie actualizate pentru a face față noilor variante? Atât autoritățile de reglementare, cât și companiile din domeniul medical lucrează la un vaccin nou care ar putea fi disponibil în câteva luni. În Statele Unite (unde majoritatea oamenilor vor fi probabil vaccinați până la sfârșitul verii) unii oameni ar putea primi un rapel al vaccinului care protejează împotriva noilor tulpini.

Potrivit lui Bill Gates, cel mai bun mod de a preveni apariția de noi variante este stoparea transmiterii virusului. Miliardarul este de părere că distanțarea socială, purtarea măștii de protecție și vaccinarea, vor pune capăt pandemiei mult mai devreme.

Secvențierea genetică și o mai bună supraveghere a bolii poate fi cheia

Potrivit lui Bill Gates, oamenii de știință trebui să adopte o abordare sistematică pentru a depista mult mai devreme noile variante. Unii specialiști sunt de părere că este necesar ca cel puțin 5% din toate probele de testare să fie secvențiate, pentru a obține o imagine exactă a modului în care un agent patogen se mută, deși secvențierea unui număr mare de probe nu este suficientă.

”Secvențierea la scară largă ar trebui să facă parte din orice plan de pregătire pentru următoarea pandemie. Dacă faceți suficiente secvențieri și comparați aceste date cu alte măsuri, puteți vedea variante care au apărut la începutul pandemiei. Cu cât identificați mai devreme o schimbare, cu atât aveți mai mult timp să o studiați și, dacă este necesar, să elaborați vaccinuri și scheme de tratament pentru a aborda orice schimbări care au loc”, a explicat Bill Gates.