Home » Când, unde, cum » Cu ce obiect inedit a cerut să fie îngropată Regina Victoria. A lăsat instrucțiuni clare

Cu ce obiect inedit a cerut să fie îngropată Regina Victoria. A lăsat instrucțiuni clare

Manolică Anca / 25.05.2021, 10:09
Cu ce obiect inedit a cerut să fie îngropată Regina Victoria. A lăsat instrucțiuni clare

Înainte de a-și da ultima suflare, la 81 de ani, Regina britanică a dat instrucțiuni clare despre ce avea să se întâmple cu trupul ei neînsuflețit. Iată cu ce obiect inedit a cerut să fie îngropată Regina Victoria.

Cu ce obiect inedit a cerut să fie îngropată Regina Victoria. Ritualurile de înmormântare erau literă de lege

În perioada victoriană, oamenii deveniseră obsedaţi de moarte şi de ritualurile funerare. Asta pentru că, odată cu declanşarea Revoluţiei Industriale, speranţa de viaţă scăzuse simţitor şi lumea era considerată bătrână chiar şi la 40 de ani, când mureau destul de mulți.

Trupurile neînsufleţite se curăţau de către membrii familiei şi se pregăteau de înmormântare. Cei dragi confecţionau bijuterii din şuviţele de păr al celui decedat, mobila şi cadrul uşilor erau acoperite cu pânze negre şi se făceau fotografii cu cadavrul îmbrăcat şi așezat lângă familie, ca și cum încă ar mai fi fost în viață. Și dacă aceste ritualuri erau respectate în detaliu de oamenii de rând, în cazul înmormântării Reginei Victoria a fost necesară o pregătire mult mai îndelungată şi mai minuţioasă.

A lăsat instrucțiuni clare de înmormântare

La momentul dispariţiei sale, Regina Victoria era monarhul care avusese cea îndelungată domnie şi o viaţă trăită din plin. Nici măcar cei nouă copii ai săi nu au fost de acord cu multe dintre pretenţiile Reginei, astfel că aceasta a fost nevoită să îşi organizeze înmormântarea în mare secret.

Printre lucrurile despre care Victoria nu voia să se afle erau obiectele cu care ținea neapărat să fie înmormântată. Spre finalul vieţii, Regina i-a dictat secretarei, cea mai importantă doamnă de onoare a ei, circa 12 pagini cu instrucţiuni clare legate de înmormântarea ei. Ulterior, doamna de onoare i-a dat instrucţiunile medicului persoanl regal, lui Sir James Reid, care a avut grijă si îndeplinească ultimele dorinţe ale Suveranei.

Regina Victoria
Regina Victoria

Cu ce obiect inedit a cerut să fie îngropată Regina Victoria

Regina Victoria şi-a cerut să fie înmormântată cu un mulaj de gips realizat după mâna răposatului ei soţ, Prinţul Albert. Moartea neașteptată și prematură, la doar 42 de ani, a Prințului i-a adus o imensă tristețe în suflet Reginei, aceasta continuând să menţină ritualurile lui zilnice ani în şir, la palat. De asemenea, Regina şi-a văruit dormitorul negru, l-a decorat cu fotografii şi portrete cu răposatul ei soţ și nu exista noapte în care să nu doarmă cu mulajul mâinii lui lângă ea.

Pe lângă acest obiect, Victoria a mai avut și alte dorințe. Ea a vrut ca întreaga ei înmormântare, de la cai, la ţesături şi tot felul de obiecte, să fie complet albe. În plus, a ținut neapărat să poarte voalul alb de la nunta ei din anul 1840, ea fiind cea care a declanşat moda purtării rochiei albe în ziua nunţii.

Inelele soţului şi ale iubitului

Familia ei a ştiut că Regina dorea să aibă și după moarte verigheta de la nunta cu Prinţul Albert, în schimb numai doctorul ei a ştiut să îi pună, pe cealaltă mână, un al doilea inel foarte important pentru ea, primit de la un alt bărbat, cel care i-a fost alături în toţi cei 40 de ani de după moartea soţului ei. Este vorba despre servitorul scoţian John Brown, al căror relație a fost una extrem de controversată.

„Dormeau în acelaşi pat, dar tot ce făceau era să se îmbrăţişeze unul pe altul”, a declarat un istoric despre natura relației dintre regină și servitorul, care a declarat, totuşi, pe patul său de moarte, că se însurase cu Victoria. Fie că este sau nu adevărat, Regina îşi petrece eternitatea cu verigheta lui Brown pe inelar, cu o şuviţă din părul lui şi o fotografie cu el.

Sicriul era plin de obiecte

De altfel, sicriul Reginei este plin cu tot felul de obiecte. La căpătâiul ei a fost pusă o bucată de cărbune, menit să absoarbă mirosul trupului aflat în descompunere, la acea vreme neexistând încă îmbălsămarea. Apoi, au puse în sicriu cărţi, fotografii, flori proaspete. Regina avea inele pe fiecare deget de la mâini, brăţări la ambele încheieturi, pandante şi medalioane. Peste toate acestea era pus voalul alb de mireasă.

Pelerina Prinţul Albert a fost pusă și ea lângă rămăşiţele Reginei Victoria. Aceasta era cusută şi brodată de copilul preferat al Victoriei, Prinţesa Alice, fiind purtată adesea de tatăl ei.

Regina Victoria a fost înmormântată în mausoleumul construit la moartea soţului ei. La dispariţia acestuia, ea a ordonat și construirea unei statui cu Prinţul Albert în mărime naturală, care să aibă alături o statuie cu ea, adăugată la moartea ei.