Home » Când, unde, cum » Cum a decurs prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Cei doi au ajuns, acum, la război

Cum a decurs prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Cei doi au ajuns, acum, la război

Alexandru Cazacu / 06.03.2022, 14:24
Cum a decurs prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Cei doi au ajuns, acum, la război

În urmă cu aproximativ trei ani de zile, fostul actor și producător de filme, Volodimir Zelenski, devenea președintele Ucrainei. La vremea respectivă, el le promitea ucrainenilor că va pune capăt conflictului dintre autoritățile din Ucraina și separatiștii pro-ruși. În același an a avut loc și prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Află în continuare ce au discutat cei doi președinți.

Cum a decurs prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

După cum spuneam, prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski a avut loc în 2019, la scurt timp după ce actualul președinte ucrainean a câștigat alegerile. În primăvara aceluiași an, în timp ce candida la alegerile prezidențiale din Ucraina, Zelenski a fost întrebat ce îi va spune lui Putin când îl va întâlni. Iar răspunsul acestuia a fost următorul:

„Cel mai probabil, dacă îl voi întâlni pe domnul Putin îi voi spune așa: ”Ei bine, în sfârșit ne-ați dat înapoi teritoriile. Câți bani sunteți dispus să dați drept compensație pentru faptul că ne-ați luat teritoriile și ați sprijinit oamenii care au participat la agravarea conflictelor în Crimeea, Donbas și i-ați ajutat pe această cale îngrozitoare, crudă și dezgustătoare?”, spunea Zelenski la acea vreme.

După ce a câștigat alegerile, a venit și momentul când Zelenski urma să îl întâlnească pe liderul de la Kremlin. Haideți să vedem cum a decurs prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Cum a decurs prima întâlnire dintre Putin și Volodimir Zelenski. Ce au discutat cei doi șefi de stat
Cum a decurs prima întâlnire dintre Putin și Zelinski

Zelenski s-a întâlnit pentru prima oară cu Vladimir Putin în Franța

Prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski a avut loc la finele lui 2019 și a avut ca scop încetarea conflictelor de la granița celor două țări. După cum spuneam, cei doi șefi de stat s-au întâlnit la Paris, în luna decembrie 2019. Cei care au arbitrat discuțiile au fost nimeni alții decât Emmanuel Macron și Angela Merkel.

Volodimir Zelenski era la cârma Ucrainei doar de șase luni și susținea că s-a ajuns la un acord între cele două state cu privire la un schimb de prizonieri. Acest lucru trebuia să se întâmple până la finele acelui an. Totodată, Putin și Zelenski au discutat și despre un acord de încetare a focului și deschiderea unor coridoare de comunicare între zonele secesioniste și restul Ucrainei.

„În ce mă privește, declar cu toată sinceritatea că rezultatul acestei întâlniri este mult prea puțin semnificativ. Aș vrea să putem rezolva un număr mai mare de probleme. În problema frontierei, divergențele noastre cu președintele rus sunt totale. Dar ridic din nou această problemă, doresc ca frontiera cu Rusia să treacă total sub control ucrainean înainte de alegerile locale”, declara în cadrul unei conferințe de presă Zelenski.

Întâlnirea a fost catalogată ulterior ca fiind „un meci nul”. Cel care a spus acest lucru a fost chiar președintele ucrainean. Sub privirile lui Macron și ale Angelei Merkel, Zelinski preciza că „Donbas și Crimeea sunt teritorii ucrainene” și că nu va accepta federalizarea propusă de Rusia.

Din nefericire căile diplomatice dintre cele două țări nu au avut rezultate bune, iar pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina.