Home » Când, unde, cum » Cum a luat naștere sărbătoarea Sfinții Trei Ierarhi. Tradiții și superstiții

Cum a luat naștere sărbătoarea Sfinții Trei Ierarhi. Tradiții și superstiții

Ileana Mladinoiu / 30.01.2023, 10:39
Cum a luat naștere sărbătoarea Sfinții Trei Ierarhi. Tradiții și superstiții

La 30 ianuarie credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Ei au trăit în secolul al IV-lea, fiind consemnaţi în istoria Bisericii ca ocrotitori ai învăţământului teologic şi apărători ai dreptei credinţe cu privire la dogma Sfintei Treimi, într-o perioadă când era foarte greu de înțeles cum Dumnezeu este Unul în Ființă și, în același timp, Întreit în Persoane. Conform Patriarhiei române, pe lângă darul tâlcuirii Sfintelor Scripturi, acești trei sfinți au deţinut şi înalta treaptă a arhieriei.

Controverse privind întâietatea unuia sau altuia dintre Sfinții Trei Ierarhi

În timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), s-au iscat aprige controverse privind întâietatea unuia sau a altuia dintre Sfinții Trei Ierarhi. Cele trei fracţiuni cu reprezentanții lor Ioanițeni, Vasiliteni, Grigoriteni susţineau fiecare pe câte unul dintre ei în detrimentul celorlalţi doi. În felul acesta, printre creștini existau unii care îl cinsteau mai mult pe Sfântul Vasile cel Mare, alții pe Sfântul Ioan Gură de Aur, iar alții pe Sfântul Grigorie Teologul.

Au trecut câțiva ani și acești sfinți s-au arătat în chip minunat arhiereului Ioan al Evhaitiei, zicându-i-i că în fața lui Dumnezeu sunt egali și nu există vreo împotrivire sau vrajbă între ei. „Punându-ne împreună într-o zi, când ți se va părea ție că este de cuviință, fă nouă praznic cuviincios. Apoi, spune și celorlalți care vor fi mai pe urmă, cum că noi suntem una la Dumnezeu și noi negreșit vom mijloci înaintea lui Dumnezeu cele pentru mântuire, pentru cei ce ne vor săvârși praznicul pomenirii noastre”.

Astfel a luat naștere sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. Apoi, Congresul profesorilor de teologie ortodoxă, desfășurat la Atena (29 noiembrie-6 decembrie 1936), a hotărât ca Sfinții Trei Ierarhi să fie ocrotitorii tuturor școlilor teologice.

Ce tradiții și superstiții au apărut în credința populară în legătură cu sărbătorirea Sfinților Trei Ierarhi

În această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinţi, la sate, există obiceiul să se facă praznice de pomenire a morţilor din familiile credincioşilor. E bine să se dea și o lumânare de pomană, pentru ca întreaga viaţă să fie luminată.

Fetele tinere se roagă, ţin post, fac vrăji pentru a li se arăta ursitul și pentru a avea o căsnicie fericită.

Fiindcă cei trei ierarhi erau socotiți a fi trei doctori vindecători de boli, în  ziua în care sunt sărbătoriţi nu trebuie să se muncească, fiindcă nu-ți va merge bine și poți orbi.

Se mai crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea care dă spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvara va fi friguroasă, iar dacă e ger, vara va fi călduroasă.

Praznicul Sfinților Trei Ierarhi este dedicat reconcilierii. Acum se împacă rudele după certuri lungi, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul lor.

Tot în ziua praznicului nu este bine să se împrumute lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă.

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor. Cele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de dușmani aprigi trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodina care nu respectă sărbătoarea, spală rufe și aruncă lături în curtea casei, după ce a împărțit ofrande pentru morți, va rămâne văduvă, scrie doxologia.ro