Home » Când, unde, cum » Cum arată singurul copil născut la Cernobîl. Oamenii credeau că „este un mutant sau că are două capete”. Povestea incredibilă

Cum arată singurul copil născut la Cernobîl. Oamenii credeau că „este un mutant sau că are două capete”. Povestea incredibilă

Cojocaru Cristian / 25.03.2022, 15:38

Mariyka, în vârstă de 23 de ani este singurul copil născut la Cernobîl după dezastrul nuclear din 1986. În anul 1999, știrea cu nașterea acesteia făcea încojurul lumii, cu toții așteptându-se să fi „un mutant”. Cu toate acestea, ea este perfect sănătoasă. Află povestea acesteia.

Povestea celei care este singurul copil născut la Cernobîl după dezastru

Mariyka a rămas pe locul contaminat deoarece părinților ei li s-au refuzat locuințe alternative de către autoritățile ucrainene. Singurul copil născut în zona de excludere a Cernobîlului, foarte poluată, după explozia nucleară din 1986, s-a transformat într-o tânără sănătoasă.

Povestea uimitoare de viață a lui Mariyka a apărut într-un hype Tv despre centrala atomică sovietică, dar se spune că ea chiar este „un simbol al renașterii de la Cernobîl”, în urma exploziei dezastruoase. Ea ajunsese pe prima pagină a ziarelor în anul 1999, atunci când a devenit primul și singurul copil care s-a născut și a crescut în apropierea reactorului numărul patru.

Cu toate acestea, anii au trecut iar presa nu a mai titrat subiecte despre ea. La vârsta de 19 ani era deja studentă în cadrul unei instituții de învățământ superior din capitala Ucrainei, Kiev și a fost contactată de Sunday Express cărora le-a confirmat că se descurcă bine și că muncește, astfel că are grijă de ea să se descurce în viață.

Când s-a născut în 1999, autoritățile ucrainene au încercat să ascundă „jena” sosirii ei în cadrul unei familii de muncitori de la Cernobîl, care locuia ilegal în zona de excludere de 30 de kilometri. Cu toate că a fost vina autorităților, părinții au fost cei care erau acuzați că și-au „omorât” fiica, din cauza expunerii la radiații.

singurul copil născut Cernobîl
Chiar daca se afla in zona respectiva, fata a crescut sanatoasa

Natura se reface în zona respectivă

Cu toate acestea, ea a înotat într-un râu din apropiere, acolo unde tatăl ei Mihail obișnuia să prindă pești pentru a-și hrăni familia. În zonă au fost trimise aparate de măsurat Geiger, iar potrivit publicațiilor, sunetul pe care îl scoteau la prezența radiațiilor era unul sălbatic.

De asemenea, ea a băut lapte de la o vacă hrănită pe pășunile de la Cernobîl iradiate de explozia nucleară. Mama ei Lydia Sovenko a fost forțată să nege zvonurile cu privire la sănătatea fiicei sale.

„Dacă oamenii cred că ea este o mutantă sau are două capete, se înșelează destul de mult. Este un copil drăguț care este absolut sănătos din câte putem vedea”, spunea mama ei într-un interviu.

La ultimul contact cu Mariyka, aceasta afirma că nu dorește să-și evidențieze trecutul, deoarece reușește să își plătească studiile lucrând într-unul din barurile Kievului de la acea vreme, probabil care în prezent se află sub dărâmături din cauza atacului armatei ruse asupra capitalei Ucrainei.

„Chiar nu-i pasă să fie unică prin faptul că s-a născut la Cernobîl. Este un copil drăguț care este absolut sănătos din câte putem vedea. Ea vede asta ca pe un stigmat”, a spus un prieten.

Sănătatea și succesul ei, confirmate de mama și prietenii ei, vin în vreme ce natura Cernobîlului luptă împotriva decimării nucleare îngrozitoare pe care a suferit-o în urmă cu peste trei decenii. Fauna sălbatică a zonei poate enumera elani, căprioare, mistreți și lupi, precum și păsări și flori sălbatice rare, unele dintre ele din Cartea Roșie.

După cum afirma și mama ei în urmă cu trei ani, oamenii de acolo cred că Mariyka este un simbol al renașterii Cernobîlului, un semn de la Dumnezeu pe care ei îl interpretează ca o binecuvântare de a trăi acolo și că viața se reîntoarce în acel loc devastat de accidentul îngrozitor.