Home » Când, unde, cum » Cum rezistă blocurile înalte din Japonia la cutremure. Secretul dezvăluit de un inginer japonez

Cum rezistă blocurile înalte din Japonia la cutremure. Secretul dezvăluit de un inginer japonez

Ileana Mladinoiu / 13.02.2023, 17:47
Cum rezistă blocurile înalte din Japonia la cutremure. Secretul dezvăluit de un inginer japonez

Pământul are multe regiuni în care riscul seismic este ridicat din diferite motive care depind de contextul geologic. Printre acestea, Japonia este o zonă deosebit de seismogenă, înregistrând 1/5 dintre cutremurele de magnitudine mai mare de 6 pe scara Richter care au loc în lume. Insulele principale, de la centrul est-central Honshu până la sud-vestul Kyushu, prin Shikoku, sunt străbătute de linia tectonică de mijloc a Japoniei. Această falie importantă este la originea marii seismicități din „Țara Soarelui Răsăre”.

De ce blocurile înalte din Japonia nu se prăbușesc la cutremure

Însă, dintre miile de cutremure înregistrate în Japonia în fiecare an, majoritatea sunt de intensitate mai mică. Sunt imperceptibile și au impact redus sau deloc asupra construcțiilor umane. Așa se explică de ce un cutremur în Japonia, resimțit la Tokyo, nu este neapărat resimțit la Kyoto. Același lucru este valabil și pentru tremorurile tectonice, care au loc în Okinawa, și pe care oamenii din Hokkaido s-ar putea să nu le simtă.

Într-un moment în care Turcia tocmai a suferit cel mai mortal cutremur din 1999, nenumăratele pagube cauzate de aceste cutremure ridică problema adaptării la riscurile seismice. Japonia este adesea considerată un bun exemplu în fața amenințării cutremurelor. Dar cum rezistă blocurile înalte din Japonia la cutremure. Explicațiile specialiștilor niponi.

În primul rând, Japonia are una dintre cele mai sigure infrastructuri antiseismice din lume. Cu clădirile sale moderne care îndeplinesc cele mai elaborate standarde antiseismice, Japonia are cea mai sigură infrastructură antiseismică din lume. Structurile și pereții clădirilor sunt bine proiectate pentru a rezista la numeroasele sarcini seismice. Restaurantele, hotelurile sunt locuri sigure, stațiile și alte infrastructuri rutiere sunt, de asemenea, proiectate pentru a rezista cutremurelor recurente care caracterizează Japonia.

Tehnici folosite în Japonia pentru a preveni distrugerea clădirilor

Măsuri simple, cum ar fi armarea pereților de sprijin, întărirea podurilor prin înfășurarea stâlpilor acestora în juguri metalice. După cutremurul din martie 2011, multe școli și-au consolidat structurile adăugând cruci metalice diagonale la ferestre. Astfel de cruci groase vopsite în alb pot fi văzute în tot Tokyo.

Mecanisme speciale pentru zgârie-nori cu scopul de a absorbi undele de șoc și pentru a minimiza tremuratul în podele. Clădirea poate face mișcări mari de pendul, clar vizibile cu ochiul liber în cazul unui cutremur puternic, ca un pendul, dar tremurul este amortizat. Se așteaptă ca aceste tehnologii să prevină daune majore chiar și în cazul unor tremurături foarte violente, cum ar fi temutul „Big one” din Tokyo, în orice moment în următoarele trei decenii. O tehnică folosită pe scară largă în Tokyo este amortizorul cu ulei, un fel de piston mare. Un exemplu este Turnul Mori (238 de metri, 53 de etaje, șase subsoluri) al complexului Roppongi Hills din Tokyo.

Structuri antiseismice din cauciuc, un fel de amortizoare mari care, instalate sub clădiri, absorb șocurile cutremurelor. „Acest mecanism este adesea aplicat clădirilor joase sau mijlocii care nu au flexibilitate, cum ar fi clădirile mici de apartamente, mai degrabă decât clădirile înalte”, spune Kenji Sawada, director executiv al Societății Japoneze de Izolație Seismică. „Dar asta nu înseamnă că armarea structurilor (cu grinzi și rame metalice) este o idee depășită”.

Cunoștințele ancestrale. Japonia se confruntă cu cutremure de secole și unele tehnici străvechi sunt încă folosite. Tokyo Skytree a fost inspirat de o metodă folosită în părți ale templului budist Horyuji din secolul al VII-lea din vechea capitală Nara, inclusiv pagoda cu cinci niveluri, care se numără printre cele mai vechi structuri din lemn din lume. Stâlpul central al pagodei este atașat doar la nivelul superior și separat de nivelurile inferioare.

Să reamintim că Japonia a suferit unele dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată pe Pământ. Cel mai recent a fost cutremurul de la Tohoku din 11 martie 2011, cu magnitudinea 9,1, care a ucis peste 18.000 de oameni și a provocat accidentul nuclear de la Fukushima din cauza tsunami-ului care a lovit coasta. Pentru că aceste cutremure mari sunt într-adevăr adesea generatoare de tsunami. 17% din tsunami-urile care au loc în Oceanul Pacific au lovit astfel coasta japoneză.

Ce spun inginerii japonezi despre felul cum sunt construite clădirile din Japonia pentru a rezista cutremurelor puternice

Masaaki Nakayama (manager de proiect) este, printre altele, unul dintre inginerii japonezi, specialiști în megastructuri, care lucrează la podul de la Brăila. Acesta, potrivit Digi24, a vorbit despre felul cum sunt construite clădirile din Japonia pentru a fi rezistente cutremurelor puternice din țara lor.

„Când am fost în Turcia, m-am uitat la infrastructura de acolo. Coloanele care susțin casele mi s-au părut cam subțiri, nu sunt foarte puternice și cred că aceasta a fost una din probleme”, a spus Masaaki Nakayama.

„După un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade, Japonia a rămas în picioare”

„După un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade, Japonia a rămas în picioare. În alte ţări, cutremure mai mici au pus la pământ oraşe întregi. Asta pentru că, potrivit inginerilor, autorităţile au acordat cea mai mare atenție modului în care se construiesc, cu zero excepții. Clădirile japoneze sunt proiecte şi ridicate astfel încât să reziste la cutremure. Iar legile în acest sens sunt stricte, tocmai pentru a limita dezastrele”.

„Sunt foarte apropiat de suferința celor care au murit sau sunt răniți în acest cutremur, de asemenea noi avem turci care lucrează în companie și dacă au fost persoane care s-au putut întoarce în Turcia i-am lăsat să se întoarcă în perioada aceasta”, a adăugat managerul citat.

Yuya Uchida: „Fundația este foarte puternică”

„În momentul de față, Japonia este o țară sigură. La noi, la clădirile mai mici, fundația este foarte puternică și este calculat nivelul la care casa ar trebui să se miște la cutremur și este făcută special să nu cadă. La clădirile mai înalte nu se încearcă trecerea în forță a clădirii peste cutremur, ci prin amortizarea șocului și maleabilitate.

Nu am fost în Turcia, nu pot să vă detaliez cauzele exacte ale prăbușirii acelor clădiri, foarte multe la număr, însă cred că totul se rezumă la faptul că Turcia nu are o mare experiență cu cutremure foarte mari și mă gândesc dacă nu cumva asta a afectat și modul lor de construcție a infrastructurii”, a declarat Yuya Uchida pentru presa din România.