Home » Știri » Locul din lume unde au loc cele mai multe cutremure. Cum explică specialiștii

Locul din lume unde au loc cele mai multe cutremure. Cum explică specialiștii

Ileana Mladinoiu / 10.02.2023, 18:47
Locul din lume unde au loc cele mai multe cutremure. Cum explică specialiștii

Cutremurele au loc pe falii, care sunt zone cu rezistență mecanică mai mică și care sunt mai propice pentru acomodarea deformației impuse de mișcarea relativă a plăcilor tectonice. Seismicitatea este concentrată în principal de-a lungul limitelor plăcilor tectonice mari, unde mișcările relative sunt cele mai mari. Acesta este cazul mai ales în jurul Oceanului Pacific (cutremurele mari în America de Sud, Alaska, Kamchatka sau Japonia) sau la periferia Oceanului Indian (cutremurele mari în Indonezia sau Himalaya), acolo unde se deplasează mai mulți centimetri pe an.

Unde au loc cele mai multe cutremure

Cutremurele cu magnitudinea cea mai puternică au loc în așa-numitele zone de subducție, unde o placă tectonică plonjează sub alta.

„Acolo găsim cele mai violente cutremure și, de asemenea, cele mai mortale din cauza locației lor geografice, adesea în apropierea zonelor cu densitate mare a populației”, explică seismologii din cadrul Universității din Strasbourg, citând Chile, Japonia sau chiar Mexic. Se mai indică faptul că „epicentrele cutremurelor recente” se găsesc în principal pe „zona peri-Pacific (periferia Pacificului) și bucla Antilelor care reprezintă 80% din activitatea seismică anuală”.

Zonele de creasta oceanică, munți subacvatici vulcanici, sunt, de asemenea, preocupate în mod deosebit, precum și o „zonă situată la limita continentelor eurasiatice și africane, de la Azore până la Java”.

Între aceste falii, suprafața centrală a plăcilor este mult mai puțin afectată de cutremure. „Totuși, plăcile rigide sunt capabile să transmită de la distanță forțele pe care le experimentează la nivelul zonelor de contact”, subliniază Institutul de Radioprotecție și Siguranță Nucleară. „Așa se observă cutremure departe de limitele plăcilor, cum ar fi în centrul-estul Statelor Unite, în Australia sau în Franța continentală”. Însă, aceste cutremure sunt mai puțin puternice și nu atât de numeroase față de cele observate la nivelul faliilor.

Ce magnitudine au

În trecut, unele erupții au fost legate de cutremure. Dar aceste corelații rămân prost înțelese. Nu există o legătură cauzală imediată. Erupția istorică a Vezuviului, care a distrus Pompeiul, a fost precedată de un cutremur cu unsprezece ani mai devreme. În ceea ce privește erupția vulcanului Montserrat, din Caraibe, în mai 2006, a fost urmată de un cutremur cu magnitudinea 6.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că magnitudinea mare a unui cutremur nu prezice neapărat pagubele materiale pe care le va provoca.

„Astfel, cutremurul cu magnitudinea 7,3 care a avut loc în februarie 2021 lângă Fukushima a rănit 114 persoane. În comparație, cutremurul cu magnitudinea 7,2 care a lovit Haiti în august 2021 a ucis peste 2.200, în timp ce 12.000 au fost răniți”, amintește CNRS care subliniază astfel importanța stabilirii unor standarde seismice, a unui sistem de avertizare timpurie și a măsurilor preventive pentru limitarea impactului acestor dezastre, pe care încă nu știm să le prevedem.

De ce Indonezia este considerată una dintre zonele cu activitate seismică și vulcanică foarte mare din lume

După cutremurul al cărui epicentru a fost localizat în largul coastei de vest a insulei Sumatra, urmat de un tsunami, care a ucis 230.000 de oameni pe 26 decembrie 2004, cutremurul cu magnitudinea 6,3 ce a lovit insula Java ne amintește că Indonezia este una dintre cele mai seismice și vulcanice regiuni din lume. Acest cutremur, care s-a produs la o adâncime de 35 km cu epicentru localizat de agenția de seismologie Arief la 37,6 kilometri sud de Yogyakarta, este, ca și cel de la Sumatra, rezultatul mișcărilor tectonice cauzate de scufundarea oceanului indo-australian.

Cu cele 17.000 de insule ale sale, Indonezia este produsul acestei confruntări titanice. Deja, în august 1883, regiunea fusese victima uneia dintre cele mai destructive erupții vulcanice cauzate Krakatau, provocând moartea a 36.000 de oameni. Acest arhipelag este situat chiar deasupra a 3 plăci tectonice. În acest punct de pe glob, pământul „se mișcă” cu 5 până la 6 centimetri pe an, ceea ce este enorm la scara planetei noastre .

„Trebuie să fii vigilent, pentru că este unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe glob. S-a constatat că marile cutremure care încep sunt urmate de o serie de altele care pot avea loc pe parcursul a zece, douăzeci sau o sută de ani”, precizează seismologul Paul Tapponnier, de la Institutul de Fizica Globului din Paris.

Potrivit specialiștilor, Indonezia este într-adevăr cea mai vulcanică regiune din lume, cu 129 de vulcani activi, care pot erupe în orice moment. De asemenea, Indonezia se confruntă în mod regulat cu inundații în timpul sezonului ploios. Acesta este cazul în special în Jakarta între noiembrie și martie. Cutremure, tsunami, pericole vulcanice, Indonezia este, prin urmare, regiunea din lume cea mai expusă dezastrelor naturale.