Home » Știri » Știri sociale » Harta seismică a lumii. În locații au loc cele mai periculoase cutremure de pe planetă

Harta seismică a lumii. În locații au loc cele mai periculoase cutremure de pe planetă

Pană Emanuela / 29.08.2021, 07:45
Harta seismică a lumii. În locații au loc cele mai periculoase cutremure de pe planetă

Prima hartă mondială consistentă a zonelor de cutremur a apărut în urma unui program global de evaluare a  pericolelor seismice, un proiect multianual sponsorizat de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Principalul scop pentru care a fost conceput proiectul a fost acela de a ajuta națiunile să se pregătească pentru viitoarele cutremure și să ia măsurile necesare pentru a diminua daunele potențiale și mai ales pentru a reduce decesele. Află, în continuare, care sunt zonele în care au loc cele mai periculoase cutremure de pe mapamond.

Harta seismică a lumii

Unul dintre fenomenele naturale cele mai distructive este fără doar și poate cutremurul, c0nsecințele sale catastrofale resimțindu-se an de an în foarte multe dintre zonele lumii. Locațiile unde se produc cele mai periculoase și mai dese cutremure sunt cele situate la intersecția plăcilor tectonice. La contactul dintre acestea se concentrează focarele cutremurelor, cunoscute și sub denumirea centuri seismice.

Pentru a vedea care sunt cele mai periculoase zone de impact în cazul unui cutremur, oamenii de știință au împărțit globul în 20 de regiuni de activitate seismică, au efectuat cercetări și au studiat înregistrările cutremurelor din trecut. Astfel a apărut cea mai exactă hartă a activității seismice globale până la momentul de față. Cu toate că proiectul s-a încheiat în 1999, datele acumulate rămân accesibile, inclusiv hărți ale celor mai active zone de cutremur din lume.

Acum, pentru a simplifica puțin lucrurile, vom face o trecere în revistă a celor mai periculoase zone din punct de vedere seismic pe continente și vom începe cu America de Nord, unde există mai multe zone majore de cutremur. Una dintre cele mai notabile se găsește pe coasta centrală a Alaskăi, extinzându-se spre nord până la Anchorage și Fairbanks. Unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria modernă s-a produs în 1964, măsurând 9,2 pe scara Richter.

O altă zonă de activitate seismică se întinde de-a lungul coastei, din Columbia Britanică până în Peninsula Baja California, unde se freacă două plăci: placa Pacificului și placa nord-americană. Aici s-au produs mai multe cutremure notabile, inclusiv templul cu magnitudinea 7,7 care a nivelat San Francisco în anul 1906.

În America de Sud, cele mai active zone de cutremur se întind pe lungimea frontierei continentului Pacific. O a doua regiune seismică importantă se întinde de-a lungul coastei caraibiene din Columbia și Venezuela. Aici, activitatea seismică se datorează mai multor plăci continentale care se ciocnesc cu placa sud-americană. Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în America de Sud s-a produs în Chile, în mai 1960, și a avut o magnitudine de 9,5. Peste 2 milioane de oameni au rămas atunci fără adăpost, în vreme ce aproape 5.000 de persoane și-au pierdut viața.

Citește și: Harta seismică a României. Unde sunt cele mai mari șanse să se producă puternice cutremure

Zonele active seismic ale pământului

Despre Asia am putea spune că este un focar al activității cutremurului, aici producându-se unele dintre cele mai puternice seisme de pe glob (în special în cazul în care placa australiană se înfășoară în jurul arhipelagului indonezian). În Japonia, care se află pe trei plăci continentale, se înregistrează mai multe cutremure decât în ​​orice alt loc de pe fața pământului.

Harta seismică a lumii. Unde au loc cele mai puternice cutremure
Harta seismică a lumii. Unde au loc cele mai puternice cutremure

De asemenea, națiunile din Indonezia, Fiji și Tonga experimentează și ele un număr record de seisme anual. Cutremurul de 9,1 care a lovit coasta de vest a Sumatrei în 2014 a generat cel mai mare tsunami din istoria înregistrată. În urma inundației rezultate, peste 200.000 de oameni și-au pierdut viața.

În Europa lucrurile sunt puțin mai liniștite, nordul „bătrânului continent“ fiind, în mare parte, liber de zone de cutremur majore, excepție făcând o regiune din vestul Islandei, cunoscută și pentru activitatea sa vulcanică. Riscul de activitate seismică se intensifică pe măsură ce ne deplasăm spre sud-est spre Turcia și de-a lungul unor porțiuni de pe coasta mediteraneană. Mai multe detalii găsiți aici.

Spre deosebire de celelalte continente, Africa are mult mai puține zone de cutremur, cu puțină activitate sau chiar deloc pe mare parte din Sahara și partea centrală a continentului. Există totuși câteva „buzunare“ de activitate, și anume: coasta de est a Mediteranei, inclusiv Libanul, o regiune demnă de remarcat și regiunea din apropierea Cornului Africii. Unul dintre cele mai mari cutremure africane din istoria înregistrată s-a produs în 1910, când un seism de 7,8 a lovit vestul Tanzaniei.

Australia și Noua Zeelandă sunt un studiu în ceea ce privește contrastul seismic. În timp ce continentul australian înregistrează un risc scăzut până la moderat de cutremure, vecinul mai mic al insulei reprezintă unul dintre punctele fierbinți ale seismelor din lume. Cel mai puternic cutremur din Noua Zeelandă a fost înregistrat în 1855 și a măsurat 8,2 pe scara Richter.

Antarctica are mai puțină activitate în ceea ce privește cutremurele spre deosebire de celelalte șase continente, lucru datorat faptului că foarte puțin din masa sa de teren se află pe sau aproape de intersecția plăcilor continentale.