Home » Când, unde, cum » Cum se calculează vârsta câinelui în ani omenești. Tot ce trebuie să știi

Cum se calculează vârsta câinelui în ani omenești. Tot ce trebuie să știi

Cojocaru Cristian / 01.11.2021, 10:21
Cum se calculează vârsta câinelui în ani omenești. Tot ce trebuie să știi

În general, iubitorii de animale știu a determina vârsta animalelor sale de companie. Află cum se calculează vârsta câinelui tău, în cazul în care abia ți-ai luat un patruped.

Calculează vârsta câinelui tău

Atunci când abia îți iei un patruped este bine să știi cum se calculează vârsta acestuia. Astfel, un câine în vârstă de doi ani trebuie tratat diferit față de un patruped cu o vârstă mai mare, chiar dacă la exterior nu pare să fie vreo diferență între ei. De obicei, vârsta se calculează orientativ și se raportează la vârsta umană.

La fel ca și pisicile, câinii au un ritm de îmbătrânire mai mare decât a oamenilor, aceștia trecând prin aceleași etape ale vieții ca și oamenii. Nu există un algoritm special de a face acest lucru, însă poți aproxima echivalentul vârstei unui câine, în ani umani. Chiar și așa, trebuie să iei în considerare mai multe aspecte.

În primul rând, trebuie să știi că speranța de viață este diferită, de la o rasă de câini la alta. În medie, patrupezii trăiesc între 10 – 12 ani, însă rasele mici de exemplu, pot avea o speranță de viață și de 20 de ani, în timp cei câinii de talie mare, nu trăiesc mai mult de 8 ani. Speranța de viață diferă totodată și de mediul în care trăiește, modul în care este îngrijit și stilul de viață.

Poți determina etapele vieții unui câine atunci când acesta este pui, astfel că până la vârsta de 4 luni, majoritatea raselor cresc într-un mod destul de similar, dar apoi, diferențele încep să apară. Câinii de talie mică pot ajunge la maturitate sexuală în jurul vârstei de 6-8 luni, în timp cei patrupezii de talie mare, în jurul vârstei de doi ani.

În cazul câinilor care au fost luați încă de când erau pui, se știe exact ce vârstă au, însă este mai dificil să determini vârsta unui câine adoptat de la un adăpost spre exemplu. Astfel, în primul rând trebuie să iei în considerare starea danturii și uzura unor grupe de dinți. Varsta acestora mai poate fi determinată și prin observarea ochilor.

vârsta câinelui
Nu exista o formula exacta de a calcula varsta animalului tau de companie

Formula obișnuită nu este tocmai cea mai exactă

De cele mai multe ori cei care dețin un câine aplică formula de a înmulți cu șapte, pentru a calcula echivalentul în ani umani. Această presupunere se baza pe faptul că în general, oamenii trăiesc de 7 ori mai mult decât un câine, însă oamenii de știință consideră că această formulă este una prea simplificată.

Cercetătorii în genetică de la Universitatea din California au propus utilizarea unui indicator pentru a afla echivalentul în ani umani a unui câine, astfel înmulțește logaritmul natural al vârstei reale cu 16, apoi adaugă 31. Chiar și așa, această metodă nu este una perfectă, fiind dezvoltată pe baza unui studiu în cazul labradorilor retriever.

Cu toate acestea, un convertor exact al vârstei câinilor nu există. În mai multe tabele arată că patrupedele în vârstă de 2 ani reprezintă echivalentul a 25 de ani umani. Însă greutatea și rasa animalului nu sunt luate în considerare, astfel că este doar o vârstă orientativă. Este dificil de a face această conversie cu precizie, însă este necesar să știi etapa vieții animalului tău pentru a-l îngriji corespunzător. Aceste cunoștințe îți vor permite să îl hrănești corespunzător, să ajustezi nivelul de activitate fizică a patrupedului și nu numai.