Home » Când, unde, cum » Cum se face corect compotul de prune. Rețeta delicioasă, ușor de preparat

Cum se face corect compotul de prune. Rețeta delicioasă, ușor de preparat

Ileana Mladinoiu / 06.09.2022, 17:57
Cum se face corect compotul de prune. Rețeta delicioasă, ușor de preparat

Producția de fructe este legată de anotimp, și, cu mici excepții, perioada de consum a fiecărui fruct este destul de scurtă. Singura soluție pentru a ne putea bucura de ele în continuare este conservarea care se face prin sterilizare și pasteurizare. Conservarea cu ajutorul substanțelor antiseptice nu se recomandă, deoarece acestea sunt dăunătoare sănătății consumatorului. Am ales să vorbim de prune, de fapt, să prezentăm rețete, adunate de prin cărți foarte vechi, de compot de prune care este un produs delicios și, pe deasupra, se prepară foarte ușor. Prunele sunt fructe hrănitoare cu un gust plăcut, laxative, ușor de digerat, bogate în vitamina C. Din prune se pot obține diferite preparate cu aceleași calități ca prunele proaspete, cum este compotul.

Cum se face corect compotul de prune. Sfaturi și trucuri prețioase

Dintre sortimentele de prune cultivate, cele mai răspândite sunt prunele vinete de toamnă, prunele mari cărora li se spune Tuleu, prunele roșii de vară, corcodușele-vinete, roz sau galbene, care cresc și în stare sălbatică. Renclodele (Reine-Claude) cu fructele mari, verzi gălbui, se întâlnesc mai rar.

Prunele își desfășoară aroma abia atunci când sunt pe deplin coapte și pulpa fructului se desprinde ușor de pe sâmbure. Cele recoltate mai târziu dau preparate mult mai gustoase decât prunele timpurii, fiind mult mai dulci.

Compot de prune Tuleu

Prunele  se spală și se scurg, apoi se decojesc. Pentru aceasta se pun într-o sită cu care se înmoaie în apă clocotită, 1-2 minute, numai până crapă pielița. Prunele cu pielița crăpată se scot, iar restul se înmoaie din nou în apă clocotită. După această operație, prunele se pot curăța foarte ușor. După curățare se așează întregi în borcane și se acoperă cu un sirop de zahăr (300 de g la 1 litru de apă). Borcanele se închid și se sterilizează.

Compot de prune Renclod

Pentru compot sunt bune renclodele tari de culoare verde. Se aleg prune mari, nu prea acre, coapte, dar fără a fi moi sau plesnite. Prunele prea crude nu au destulă aromă. Fructele alese se spală, se înțeapă de 6-8 ori, până la sâmbure, ca să nu plesnească la fiert. Se așează apoi crude în borcane și se acoperă cu sirop de zahăr (350 de g la 1 l de apă). Borcanele se închid și se sterilizează.

Compot de prune necojite

Se aleg prunele coapte, dar încă tari. Ele nu se spală, se șterg numai. Ca să nu plesnească coaja, se înțeapă fiecare prună cu un ac, de mai multe ori, în jurul codiței. În rest, se procedează ca în rețeta pentru prune Renclod.

De multe ori, nu putem preciza cantitatea de fructe în grame necesară fiecărui borcan, căci nu contează greutatea, ci volumul și fel lor (zemoase, nezemoase). De aceea, când preparați compotul, alegeți fructele cele mai frumoase. Puteți cumpăra până la 10 kg de prune. Din ce vă rămâne preparați gem sau marmeladă.

Compot de prune ca în Transilvania

Ingrediente:

  • 500 de g de prune;
  • 3 pahare cu apă;
  • 250 de g de zahăr;
  • zeama de la o lămâie;
  • ¼ baton de vanilie

Se pun la fiert zahărul și apa. În acest timp, se curăță fiecare prună de pieliță și se înmoaie în zeama de lămâie. Astfel pregătite, se pun în sirop, se adaugă vanilia și puțină zeamă de lămâie. Se lasă să fiarbă 5-6 minute, din momentul când încep să fiarbă. Se ia spuma care se formează. Se consumă rece

Rețeta inedită compot de prune pentru iarnă, veche din 1992

Ingrediente

  • 5 kg de prune;
  • 2 kg de zahăr;
  • 0,500 litru de alcool sau coniac, rom

Mod de preparare

Se spală prunele, se rup în două, se scot sâmburii. Se pun în borcane umplându-se cam ¾. Se prepară un sirop, după gust de legat, și se toarnă peste prune în borcane. În fiecare borcan se toarnă câte un păhărel de alcool. Se acoperă borcanele cu celofan dublu, din care prima foaie să fie udată cu apă și se leagă cu o sfoară udă care să lege strâns gura borcanului de 3-4 ori. Se pun în baia de apă și se lasă să fiarbă 20 de minute din clipa când a început să clocotească. Se lasă în baia de apă să se răcească încet până a doua zi. Se scot și se așează în cămară.