Recunoaştem cu toţii că găluştele cu fructe sunt desertul preferat în sezonul toamnă-iarnă. Pe vremuri, când ne duceam în vizită la bunicuţele noastre, era imposibil să nu gustăm din delicioasele găluşte cu prune.
Să fi deţinut ele secretul total? De ce erau atât de pufoase de-ţi lingeai degetele şi nu te mai dezlipeai de platoul pe care ţi-l aşeza în faţă?
Ingrediente:
Mod de preparare
Din cartofi, făină ou și puțină sare se frământă un aluat, care se întinde pe o planșetă presărată cu făină, având o grosime de jumătate de centimetru. Foaia se taie în pătrate, în care se pune câte o prună din care s-a scos sâmburele și s-a pus în loc zahăr. Bunicile foloseau zahărul cubic rupt în bucăți.
Pruna se îmbracă complet în aluat. Se pun apoi la fiert în apă clocotită și sărată. Când sunt gata se scot și se trec prin pesmetul prăjit în untură. Se servesc calde, pudrate cu zahăr.
Ingrediente:
Cartofii se fierb în coajă, se curăță fierbinți și se sfărâmă ca pentru piure. Se amestecă cu făina, gălbenușurile, smântâna și sare după gust. Se frământă un aluat. Prunele se spală, se despart în două numai pe o parte.
Se scot sâmburii și se pune în fiecare puțin zahăr. Se presară scorțișoară. Apoi prunele se unesc la loc.
Din aluat se face un sul din care se taie bucățele. În fiecare se pune câte o prună, se rulează în palmă, așa ca pruna să fie bine îmbrăcată complet în aluat.
Se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Separat se topesc 80 de g de unt, se pune pesmetul și restul de zahăr și se lasă câteva minute. Găluștele se tăvălesc în acest amestec, șe așează pe un platou care se ține la cald.
Pe site-ul Adihadean.ro găsim următoarele sfaturi-trucuri
Găluştele se fierb în apa în care se pun două linguri de zahăr. Apa nu trebuie să clocotească, pentru ca să nu se distrugă găluştele. Ele sunt gata după 5-7 minute, atunci când se ridică la suprafaţă. Se va obţine un aluat dens, legat şi lipicios.
Un alt truc pentru a da aromă constă în a pune in aluat scorţişoară sau coajă rasă de limete.
Cartofii trebuie zdrobiţi imediat ce au fiert şi lăsati descoperiţi. Fierberea să se facă într-un vas înalt, spre a nu se usca în partea de sus aluatul. De asemenea, aluatul nu trebuie frământat prea tare, doar amestecat uşor din când în când prin presare.