Home » Cum să faci orice » Cum se depozitează corect cartofii pe timp de iarnă. Locul în care să nu-i așezi niciodată

Cum se depozitează corect cartofii pe timp de iarnă. Locul în care să nu-i așezi niciodată

Alexandru Cazacu / 02.11.2021, 09:20
Cum se depozitează corect cartofii pe timp de iarnă. Locul în care să nu-i așezi niciodată

Iată că ne apropiem de finalul toamnei, iar mulți dintre români își fac proviziile pentru sezonul rece. Cartofii se află cu siguranță printre cele mai importante legume din acest punct de vedere. Cu toate acestea trebuie să știm cum să îi păstrăm pe tot parcursul iernii, pentru a ne bucura de gustul lor până la primăvară. Hai să vedem cum se depozitează corect cartofii și care este locul unde nu trebuie să îi așezi.

Cum se depozitează corect cartofii pe timp de iarnă

În ceea ce privește depozitarea corectă a cartofilor pe durata sezonului rece, aceasta nu necesită un efort extraordinar. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere o serie de lucruri importante. În primul rând, este important ca aceste legume să fie depozitate în lăzi de lemn sau plastic, pentru a permite circulația aerului printre cartofi. Putem să îi păstrăm și în cutii de carton, însă va fi necesar să le facem câteva orificii laterale.

În caz că nu știați deja acest lucru, cartofii nu se spală înainte de a-i pune spre păstrare. Dacă pe cartofi este prea mult pământ, îl putem îndepărta cu mâna sau cu orice altceva, însă fără să le zgâriem coaja. În cazul în care le-am tăiat coaja, nu trebuie să îi punem în ladă cu ceilalți cartofi, ci să îi consumăm cu prima ocazie.

Unde trebuie să depozităm cartofii pentru iarnă

Atunci când depozităm cartofii pentru sezonul rece, trebui să știm că aceștia se păstrează de obicei într-o încăpere unde lumina soarelui nu ajunge, cu o temperatură scăzută și constantă. Potrivit specialiștilor, temperatura optimă la care se păstrează legumele este între 7 și 10 grade Celsius. De asemenea, umiditatea este la fel de importantă, care trebuie să fie de aproximativ 80 – 90%. Așadar, dacă sunt respectate toate aceste recomandări, cartofii pot rezista chiar și 8 – 9 luni de zile.

Cu toate acestea, un trebuie să ne luăm de-o grijă după ce am depozitat cartofii, crezând că aceștia nu se vor strica. Este recomandat ca o dată la câteva săptămâni să mai aruncăm câte o privire în lădițe, pentru a-i scoate pe cei care s-au stricat. Ba chiar mai mult de atât, ne putem da seama dacă în lăzi există cartofi stricați după miros.

Cum se depozitează corect cartofii
Cum trebuie să depozitezi cartofii pe perioada iernii

Unde nu trebuie să depozitezi cartofii

Este important să menționăm faptul că păstrarea cartofilor pentru sezonul rece nu se face alături de ceapă sau fructe? De ce nu trebuie să facem acest lucru? Ei bine, acestea eliberează etilena, un gaz care duce la încolțirea prematură a cartofilor. De asemenea, este important, după cum spuneam anterior, ca în locul unde sunt depozitați cartofii să nu intre lumina. În caz contrar, aceștia se pot înverzi.

Odată cu venirea primăverii, este posibil ca legumele să înceapă să încolțească. În acest caz, cei care au grădină îi pot planta ulterior, când vine căldura. Evident, acest lucru nu înseamnă că nu îi putem consuma în continuare. Trebuie doar să îndepărtăm zonele încolțite, iar restul cartofului îl putem folosi la mâncare fără nicio problemă.