Home » Când, unde, cum » Cum se obține autorizația de construire și ce riscă cei care construiesc fără acte

Cum se obține autorizația de construire și ce riscă cei care construiesc fără acte

Alexandru Cazacu / 04.05.2022, 10:49
Cum se obține autorizația de construire și ce riscă cei care construiesc fără acte

Conform statisticilor, din ce în ce mai mulți români și-au construit case în primele luni ale lui 2022. Așa se face că România se numără printre statele UE care au înregistrat creșteri ale lucrărilor de construcții în acest an. După cum bine știm, la ridicarea unei clădiri este nevoie de o autorizație de construire, iar în continuarea acestui articol veți afla cum se obține acest document.

Ce este și cum se obține autorizația de construire

După cum arată statisticile Eurostat, în primele luni ale anului curent, sectorul construcțiilor din România a înregistrat unele creșteri. Așadar, țara noastră se numără printre statele europene care au raportat majorări a numărului de construcții în 2022. Ei bine, pentru ridicarea unei case este necesară o autorizație de construire, iar în lipsa acestui document, cei care construiesc riscă să fie sancționați.

Concret, autorizația de construire este documentul de autoritate al  administrației locale în vaza căruia se asigură aplicarea prevederilor stabilite de Legea nr. 59/1991 cu privire la amplasarea, proiectarea, executarea și funcționarea construcțiilor. După cum am menționat și anterior, dacă acest document nu există, cei care construiesc se expun mai multor riscuri. Haideți să vedem care sunt acestea.

Ce riscă cei care construiesc fără autorizație de construire

În primul rând, persoanele care încep lucrări de construcție fără a avea o autorizație în acest sens pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, după cum stabilește Legea 50/1991 referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcții. În plus, amenzile pentru lipsa autorizației de construire pot fi aplicate până la trei ani de la data finalizării construcției respective.

Totodată, autoritățile competente care vin în control și aplică sancțiunile, dispun și obținerea unei astfel de autorizații. Evident, dacă este cazul, poate fi decisă și desființarea construcțiilor, potrivit avocatnet.ro. De asemenea, desființarea construcțiilor ridicate fără autorizația de construire se dispune și în cazul în care expiră termenul care s-a pus în vedere obținerea acesteia.

Cum se obține autorizația de construire și ce riscă cei care construiesc fără acte
Cum se obține autorizația de construire și ce riscă cei care construiesc fără acte

Pe lângă toate acestea, cei care construiesc fără autorizație pot fi chemați în instanță de vecini. Au fost multe cazuri în care unii proprietari și-au făcut unele completări la locuințe (care necesitau autorizație de construire) care deranjau vecinii. Ei bine, atunci când vecinii dau proprietarul în judecată, faptul că acesta nu a avut autorizație va fi în defavoarea sa.

În plus, în primăvara lui 2019, prin Decizia nr. 13/2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că cei care construiesc fără autorizație de construire nu pot înscrie imobilul la Cartea Funciară.

Cum se obține autorizația de construire

Pentru obținerea autorizației de construire este necesară parcurgerea unor pași, iar noi vă vom spune care sunt aceștia. Este important să menționăm faptul că, potrivit legii, procedura de autorizare a executării lucrărilor de constricție începe cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism de la primărie. Iată ce pași trebuie să urmezi dacă vrei să obții o autorizație de construcție:

  • solicitarea certificatului de urbanism de la primărie
  • realizarea studiului geotehnic
  • proiectarea casei
  • obținerea avizelor
  • depunerea dosarului la primărie.

Ce acte trebuie să conțină dosarul pentru autorizația de construire:

  • Cerere tip pentru emiterea autorizației;
  • Certificatul de Urbanism;
  • Dovada titlului de proprietate asupra terenului pe care se va construi (copie legalizată);
  • Proiectul (documentația tehnică) pentru autorizarea executării lucrărilor de construcție, inclusiv referatele de verificare, semnate și ștampilate în original;
  • Avizele și acordurile necesare menționate în Certificatul de Urbanism
  • Dovada achitării taxelor legale.

După depunerea dosarului, autorizația de construcție va fi eliberată în termen de 30 de zile calendaristice din momentul înregistrării cererii.