Home » Când, unde, cum » Cum se scrie corect: niciuna sau nici una?

Cum se scrie corect: niciuna sau nici una?

Ileana Mladinoiu / 04.08.2021, 17:00
Cum se scrie corect: niciuna sau nici una?

Cum se scrie corect: niciuna sau nici una? Am ajuns și la morfologie, această parte a gramaticii care studiază clase gramaticale/categorii/părți de vorbire, cum ar fi substantivul, articolul, pronumele, numeralul, verbul, adverbul, prepoziția, conjuncția, interjecția.

Dintre ele, pronumele face parte dintr-o categorie mai largă de cuvinte și poate substitui substantivul, atunci când propoziția o cere.

Pronumele poate fi cu forme personale (personal, reflexiv, de întărire, posesiv) și fără forme personale (demonstrativ, relativ, interogativ, nehotărât și negativ).

Niciuna și nici una, după conținut, sunt nedefinite, dar funcția lor este negarea părții sau a totalității, contextul lor fiind formele verbale negative.

Pronumele negativ niciuna, care este un pronume compus, la fel ca niciunul, nu aduce nicio precizare cu privire la lucrul sau persoana la care se referă.

Cum se scrie corect: niciuna sau nici una?

Până în 1953, formele corecte ale pronumelor negative compuse, cum este și acesta, cât ale adjectivelor pronominale negative corespunzătoare, au fost cele sudate, adică niciunul, niciuna.

Ce s-a întâmplat după 1953. S-a trecut la variantele dezlegate, adică nici unul, nici una. Gramatica limbii române, timp de 50 de ani, le-a promovat, deși logica din spatele formării lor ne conduce tot la formele inițiale (niciunul, niciuna).

DOOM 2005 a găsit argumentele necesare pentru a ne determina să le adoptăm. Așa s-a revenit la forma legată a pronumelui negativ niciuna.

Iată argumentele DOOM 2005:

  • forma legată facilitează recunoașterea ca atare a pronumelui/adjectivului pronominal negativ;
  • forma legată respectă paralelismul grafic cu celelalte limbi romanice unde găsim pronume cu o structură asemănătoare;
  • din punct de vedere grafic niciuna corespunde  pronunțării în două silabe;
  • forma legată a acestui pronume face ca el să fie scos  din excepții, alăturându-se astfel formelor: vreuna, niciodată, nicicând etc.

Explicațiile noastre sunt următoarele:

a) Pronumele negativ compus niciuna este format din adverbul nici și pronumele nehotărât una. Cu toate formele lui cazuale se scriu într-un singur cuvânt.

Exemple:

  • Niciuna nu mă convinge (niciuna este la cazul nominativ, numărul singular).
  • Nu m-au convins niciunele (nominativ, plural).
  • Nu se potrivește niciuneia (cazul dativ, singular).
  • Nu se potrivesc niciunora (dativ, plural).

b) Pronumele negativ niciuna se scrie separat, adică nici una în următoarele situații:

  • când este format din conjuncția nici și pronumele nehotărât alta;

De ex.: Nu m-a convins nici una, nici alta (cu sensul de cealaltă). Se observă clar că alta precedat de nici arată că una este pronume nehotărât, iar nici este conjuncție.

  • când este format din conjuncție și numeral;

De ex.: Nu mă învinge nici una, nici mai multe.

  • în expresii de tipul: nici una, nici două; nici una, nici alta

De ex.: Nici una, nici două (cu sensul de îndată, brusc, pe neașteptate, numaidecât) i-au înhățat cu putere.

Nici una, nici alta a dispărut fără să observ.

Până la urmă, o concluzie se impune. Ambele forme sunt corecte, dar contextul și valoarea gramaticală pe care o ia pronumele negativ aflat în discuție prin asociere într-o frază dictează.

Scrierea într-un cuvânt a lui niciuna este legiferată, iar despre nici una, scris dezlegat, sperăm că deja aveți clarificate regulile pe care le veți respecta în viitor.

Ileana Mlădinoiu