Home » Cum să faci orice » Iar sau i-ar. Când se scrie legat și când cu cratimă

Iar sau i-ar. Când se scrie legat și când cu cratimă

Manolică Anca / 20.06.2021, 14:55
Iar sau i-ar. Când se scrie legat și când cu cratimă

Greșelile gramaticale sunt tot mai des întâlnite, iar mediul online nu face decât să le scoată și mai mult în evidență. Oamenii aleg să interacționeze tot mai mult pe rețelele de socializare, iar mesajele și comentariile lor arată care este adevărata „relație” pe care o au cu gramatica limbii române. În articolul de astăzi vom vorbi despre „Iar sau i-ar”. Când se scrie legat și când cu cratimă

Iar sau i-ar. O confuzie foarte des întâlnită

În comunicarea prin limbaj, trebuie avem grijă să evităm sau să înlăturăm greșelile, pentru că prima condiție a unei exprimări îngrijite este corectitudinea. În conformitate cu regulile gramaticale. „Sănătatea” unei limbi este extrem de importantă pentru că ea arată, într-o oarecare măsură, gradul de cultură al unui popor, al fiecărui individ în parte, de care, indirect, depind multe altele.

Și cum în ultimul timp viața noastră s-a mutat în întregime în mediul online, aici avem foarte des ocazia să vedem, din ce în ce mai multe persoane, în special tineri, care comit foarte multe greșeli de scriere. Astfel, o greșeală sau o confuzie în acest sens se face între ortogramele iar și i-ar. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ortograma este un model de scriere corectă, conformă cu regulile gramaticale.

 Iar sau i-ar. Când se scrie legat și când cu cratimă

Iar sau i-ar. Când se scrie legat și când cu cratimă

Când se scrie legat și când cu cratimă

În primul rând, există anumiți oameni care se întreabă care formă dintre cele două este corectă. Ei bine, răspunsul este unul foarte simplu: ambele forme sunt corecte. Diferența apare atunci când vine vorba de contextul lingvistic în care este folosită ortograma.

Așadar, Iar sau i-ar? Ceea ce trebuie să știm cu toții este că, atunci când scriem, trebuie să ştim foarte bine când se folosește forma fără cratimă şi când pe cea cu cratimă. Hai să vedem variantele:

  1. Ortograma iar se folosește atunci când este adverb sau conjuncție și are înțelesul de „încă o dată/din nou”. Pentru a fi siguri că nu ne încurcăm atunci când folosim această formă este suficient să înlocuim cuvântul „iar” cu „din nou”.
  2. Ortograma i-ar se scrie cu cratimă atunci când este format din pronumele „i” (forma scurtă a unuia dintre pronumele „lui”/„ei”) și verbul auxiliar „ar”.

Pentru o mai bună fixare în memorie a acestor sensuri și a ortografiei corespunzătoare putem memora o propoziție simplă pentru a ne verifica: S-au văzut iar (adverb), iar (conjuncție) el i-ar putea spune (pronume + verb) acum tot ce știe.

Iar sau i-ar. Exemple corecte și exemple greșite

Iată mai jos câteva exemple concrete în care se folosește iar sau i-ar.

√  Ioana a venit iar la noi.
√  Floarea este frumoasă, iar mirosul este foarte plăcut.
√  I-ar spune și ei să vină, dar nu o lasă părinții.
√  Dacă ar fi un număr mai mare, blugii i-ar veni bine.

X  Ioana a venit i-ar la noi în vacanța de vară.
X  Ar putea să vină i-ar cu mașina.
X  Iar da bani, dar nu mai are.
X  Colegul ei de muncă i-ar putea ține locul.