Home » Cum să faci orice » Cum se scrie corect gramatical: mi-ar place sau mi-ar plăcea?

Cum se scrie corect gramatical: mi-ar place sau mi-ar plăcea?

Ileana Mladinoiu / 09.05.2021, 10:58
Cum se scrie corect gramatical: mi-ar place sau mi-ar plăcea?

Verbele, în anumite forme ale lor, constituie centrul unei comunicări. Sunt cuvintele cu ajutorul cărora definim acțiuni sau stări. Acțiunile se petrec în momente diferite (timpuri), se prezintă la moduri diferite și diateze diferite (activă, pasivă, reflexivă).

Cum se scrie corect gramatical

La început, formele verbale se aflau într-o anumită dezordine, referindu-ne strict la conjugări, fiindcă tema de azi are legătură cu ele.  Regularizarea s-a produs în timp, astfel încât s-au format verbe cu sufixul e scurt, care a devenit vocală pentru conjugarea a III-a, apoi s-a creat conjugarea aII-a cu ea și conjugarea I cu a. După conjugarea I, s-a format conjugarea a IV-a cu i sau î.

Sistemitazarea verbelor a continuat de-a lungul istoriei. Verbe de conjugarea a III-a au trecut la conjugarea I. De ex., în limba veche se mai spune a adauge, a învie, iar astazi numai a adăuga, a învia.

De asemenea, se mai amestecă conjugarea a II-a cu a III-a, ajungându-se să se zică, pe de o parte, a vede în loc de a vedea. Mai avem în total 16 verbe de conjugarea a II-a moștenite din latinește, cum ar fi a scădea, format cu prefix de la a cădea.

Forme verbale noi românești își fac treptat apariția, a revedea după a vedea.

De ce am amintit de conjugări. În categoria conjugării a II-a intră și verbul a plăcea, aflat la modul infinitiv, cu terminația ea și nu a place, cu terminația e.

Cum se scrie correct gramatical: mi-ar place sau mi-ar plăcea

Dacă ești obsedat de gramatică sau de Grammar Nazi-compania care se ocupă de scrisul și vorbitul corect- vei afla că a plăcea, a tăcea, a părea, a dispărea, a apărea aparțin conjugării a II-a de verbe, adică la modul infinitiv se termină în ea.

În schimb, modul condiționalul-optativ, se formează de la verbul auxiliar “aș, ai, ar, am, ați, ar” plus verbul la infinitiv. Pentru tema în discuție, forma corectă de infinitiv este a plăcea nu a place. Prin urmare, corect vom spune mi-ar plăcea.

De ex.: Mi-ar plăcea să visăm cu ochii deschiși.

Același lucru se întâmplă cu verbele, repetăm, a tăcea, a părea, a dispărea, a apărea, a cădea, a ședea.

De ex.: Mai bine aș tăcea (și nu aș tace) decât să spun ceva neplăcut.  Sau: Mi-ar părea bine să te știu liniștit.

De mai mulți ani limba română se luptă cu mi-ar plăcea și mi-ar place. Ca să folosiți forma corectă, apelaţi la substantivul ce se formează de la verb, acel infinitiv lung, creat cu ajutorul sufixului “re”: plăcere, de aici mi-ar plăcea. Dacă aveam mi-ar place, substantivul ar fi fost plăcere.

La fel pentru părere-mi-ar părea. Dacă aveam mi-ar pare, substantivul ar fi fost părere.

De ex.: Mi-ar părea rău să nu iei examenul de bacalaureat.

Expresia curentă mi-ar place nu ar fi corectă decât dacă s-ar zice mi-ar face plăcere.

De ex.: Mi-ar face plăcere să ne întâlnim în parc.

În concluzie, folosiți forma corectă care face multora plăcere-mi-ar plăcea. Personal, mi-ar plăcea să o regăsesc și pe rețelele de socializare.

Ileana Mlădinoiu