Home » Când, unde, cum » Cum se scrie corect gramatical: pamblică sau panglică

Cum se scrie corect gramatical: pamblică sau panglică

Nechifor Ioana / 04.05.2021, 19:53
Cum se scrie corect gramatical: pamblică sau panglică

Cum se scrie corect gramatical: pamblică sau panglică? Fără îndoială, ți s-a întâmplat să te întâlnești cu ambele forme. Și atunci se naște întrebarea. Care dintre cele două variante este de fapt cea corectă? Cum este indicat să spunem și să scriem? În materialul următor vom stabili care este varianta corectă din punct de vedere gramatical.

Pamblică sau panglică? Care este de fapt varianta corectă

Pamblică sau panglică? Un cuvânt care naște confuzii, fiind întâlnit adesea în ambele forme. Și totuși una este corectă. Care este cea greșită?

Poate ți s-a întâmplat să recunoști din prima greșeala, atunci când ai întâlnit această situație, însă dacă ai avut dubii referitor la acest cuvânt atunci acest articol te va ajuta să găsești răspunsul la această întrebare. Haideți să vedem cum se scrie corect gramatical.

Intens se folosește forma greșită. Varianta corectă este de fapt panglică – la singular, iar la plural panglici. Așadar, deși poate ți s-a întâmplat să auzi și să vezi scrisă cealaltă formă, pamblică, aceea este cea greșită.

Panglica desemnează o bucată de material, care servește deseori ca podoabă. DEX (Dicționarul Explicativ al Limbii Române) oferă definiția completă a acestui substantiv de gen feminin.

Pamblică sau panglică?
Pamblică sau panglică?

panglică, panglici, s. f. 1. Fâșie îngustă de bumbac, de mătase, de catifea etc., folosită mai ales ca podoabă (la îmbrăcămintea feminină). Fâșie îngustă de bumbac sau de mătase îmbibată cu tuș, folosită la mașina de scris. 2. Bandă de pânză, de mușama sau de metal divizată în centimetri, care servește la măsurarea distanțelor. 3. Obiect flexibil de metal sau de alt material, având grosime și lățime mică în raport cu lungimea; bandă.

Cele mai frecvente greșeli de gramatică

Greșelile gramaticale au luat o amploare și mai mare în ultimii ani. Acestea au devenit mult mai vizibile prin prisma rețelelor sociale, acolo unde oamenii obișnuiesc să interacționeze și să-și lase părerea lor în scris. Această modalitate scoate la iveală și relația pe care o au cu gramatica limbii române.

Redăm unele dintre situațiile care creează confuzii.

1. Mi-ar place sau mi-ar plăcea?

Corect este Mi-ar plăcea să …

2. Voiam sau vroiam?

Voiam sau vroiam? Corect este voiam.

3. Care sau pe care?

Am cumpărat cartea pe care mi-o doream. Această variantă este corectă. Greșit este Am cumpărat cartea care mi-o doream.

Prin omiterea prepoziției pe se poate schimba și sensul propoziției.

4. Din cauza sau datorită?

Fără îndoială, aceasta este una dintre situațiile în care se realizează confuzie.

Este important de precizat faptul că prepoziția datorită se folosește într-un context fericit, iar din cauza atunci când efectul acțiunii este unul negativ.

Ex: A luat nota 10 la examen datorită pregătirii intense.
Un copac a căzut pe o mașină din centrul Capitalei, din cauza vântului puternic.

5. Copii/ copiii

Forma articulată de plural a cuvântului copil îi poate pune pe mulți în dificultate. Deseori întâlnim copiii acolo unde nu e cazul sau invers. Care este detaliul care face diferența?

Exemplu. Trei copii au lipsit astăzi de la grădiniță. În acest caz avem forma de plural nearticulat.

Copiii au lipsit astăzi de la grădiniță. În această situație, când se scrie cu 3 de i la final, avem formă de plural articulat. Pentru a se forma varianta de plural articulat se mai adaugă un i la final.