Home » Când, unde, cum » Cum și de ce a ajuns Rusia atât de mare. Tainele nebănuite din spatele dimensiunii enorme

Cum și de ce a ajuns Rusia atât de mare. Tainele nebănuite din spatele dimensiunii enorme

Alexandru Cazacu / 26.05.2022, 09:49
Cum și de ce a ajuns Rusia atât de mare. Tainele nebănuite din spatele dimensiunii enorme

Fiind cea mai mare țară din lume, Rusia are o suprafață aproape dublă față de cea a Canadei (a doua ca mărime din lume). Teritoriul său se întinde nordul Asiei, dar și în partea de est a Europei. Cuprinde 11 fusuri orare și are o gamă largă de medii și forme de relief, de la deșerturi și stepe semiaride până la păduri și tundră arctică. Dar cum și de ce a ajuns Rusia atât de mare? Ei bine, puteți afla asta în rândurile de mai jos.

Cum și de ce a ajuns Rusia atât de mare

Cu o suprafață de aproximativ 17,1 milioane de kilometri pătrați, Rusia este, după cum spuneam, cea mai mare țară de pe glob. În ceea ce privește motivele pentru care suprafața Rusiei este atât de vastă, acestea le putem găsi în istoria acestei țări. La fel ca și multe alte țări din Europa, Rusia a trecut printr-o perioadă de expansiune teritorială.

Mai exact, până în secolele al XV-lea și al XVI-lea, mai multe principate s-au războit între ele continuu. Asta până când Moscova a triumfat și a unit toate teritoriile locuite de ruși. În timpul domniei lui Ivan Cel Groaznic (1533 – 1584), cazacii s-au mobilizat pentru a cuceri ținuturile de cealaltă parte a Munților Urali, adică din Siberia.

În caz că nu știați, aceste teritorii reprezintă aproape 77% din suprafața totală a Rusiei. Așa că, după ce a cucerit Siberia, Rusia a devenit cea mai mare țară din lume, din punct de vedere a suprafeței. Cazacii ruși nu au întâmpinat greutăți în cucerirea și anexarea teritoriilor din est, astfel că la mijlocul secolului al XVII-lea au ajuns la Oceanul Pacific.

Cum și de ce a ajuns suprafața Rusiei atât de mare
Cum și de ce a ajuns suprafața Rusiei atât de mare

Cum au reușit rușii să cucerească Siberia

Conform specialiștilor, există două motive pentru care Rusia nu a întimpinat o rezistență semnificativă atunci când s-a extins în Siberia și în Orientul îndepărtat. În primul rând, aceste teritorii foarte mari și cu o climă rece nu erau prea populate. În plus, triburile de pe teritoriul Siberiei nu au avut nimic împotrivă cu privire la alăturarea Rusiei.

Se pare că rușii nu aveau de gând să suprime triburile, însă erau foarte interesați de blănurile acestora, pentru că le puteau folosi pentru dezvoltarea comerțului cu restul Europei, potrivit Russia Beyond. Așadar, triburile locale își puteau continua modul de viață tradițional, însă trebuiau să plătească un tribut în blănuri Rusiei. Pentru acestea, rușii le garantau securitatea, așa că ambele părți aveau de câștigat. Ei bine, tocmai de aceea le-a fost foarte ușor rușilor să cucerească Siberia.

În schimb, extinderea Rusiei progresa într-un ritm foarte lent în partea de vest și în sud. Aici rușii erau nevoiți să concureze cu Polonia, Turcia și alte țări puternice pentru noul teritoriu. Totuși, Imperiul Rus a continuat să se extindă, acoperind în cele din urmă o suprafață masivă de circa 21,8 milioane de km2.

Ulterior, Uniunea Sovietică a înlocuit Imperiul Rus. Aceasta era și mai mare, având o suprafață de aproximativ 22,4 milioane de km2. Granițele Rusiei din zilele noastre s-au format după prăbușirea U.R.S.S.