Home » Când, unde, cum » De câte ori se sărbătorește Sf. Ioan pe an și când se spune La Mulți Ani

De câte ori se sărbătorește Sf. Ioan pe an și când se spune La Mulți Ani

Alexandru Cazacu / 23.02.2022, 17:01
De câte ori se sărbătorește Sf. Ioan pe an și când se spune La Mulți Ani

Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut ca fiind ultimul dintre proroci, înainte-mergătorul și botezătorul Mântuitorului Iisus Hristos. El a început să predice în timpul domniei Cezarului Tiberiu, pe vremea când procuratorul Iudeii era Pontiu Pilat. În acest articol vei afla de câte ori se sărbătorește Sfântul Ioan pe an și când se spune de fapt La Mulți Ani cu această ocazie.

De câte ori se sărbătorește Sfântul Ioan pe an

După cum spuneam, Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în cel de-al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu. Misiunea sa sfântă a fost să îi pregătească pe credincioși pentru venirea Mântuitorului.

Totodată, Sf. Ioan a fost cel care trebuie să îl facă cunoscut pe Hristos poporului lui Israel. Atunci când l-a botezat pe Iisus în apa Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul a văzut Sfântul Duh cum coborându-se în formă de porumbel asupra sa.

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul

În ceea ce privește zilele în care este sărbătorit, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul de șase ori pe an. Mai exact, la data de 23 septembrie, creștinii prăznuiesc zămislirea Sfântului Ioan.

Pe 24 iunie, în calendarul ortodox este prăznuită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar soborul său este pe data de 7 ianuarie. O altă sărbătoare importată este Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar această este pe 29 august.

De asemenea, creștinii sărbătoresc prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul pe data de 24 februarie, iar pe 25 mai este sărbătorită cea de-a treia aflare a capului său.

Când se spune La Mulți Ani de Sfântul Ioan

Pe data de 7 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică. Aceasta sărbătoare este a doua zi după Botezul Domnului și este considerată a fi una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox.

Un număr de circa 2 milioane de români cu care poartă acest nume și alte derivate își serbează pe 7 ianuarie onomastica. Ioan este nume de origine iudaică, și vine de la „Iohanan”, o prescurtare din Iehohanan, care ar însemna „Dumnezeul s-a milostivit”.

De câte ori pe an se sărbătorește Sf. Ioan și când se spune de fapt La Mulți Ani
De câte ori pe an se sărbătorește Sf. Ioan și când se spune de fapt La Mulți An

Pe 24 februarie, creștinii sărbătoresc întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul

La 24 februarie, în calendarul ortodox este sărbătorită întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. Conform Sfintei Evanghelii, la un ospăț cu prilejul sărbătoririi zilei sale de naștere, Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

La vremea respectivă, Sf. Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Deoarece se temea că Sfântul Ioan ar putea învia dacă trupul său ar fi fost îngropat alături de cap, Irod le-a dat ucenicilor doar trupul Botezătorului, care a fost îngropat în Sevastia. În schimb, capul său a fost îngropat la mare adâncime în curtea lui Irod.

Se spune că soția dregătorului lui Irod, Sfânta Ioana a luat capul Sfântului și l-a îngropat într-un vas de lut, în muntele Eleonului, la Ierusalim. Ei bine, aceasta este socotită prima aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul.

Până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, capul Sfântului Ioan a rămas în acel loc. Ulterior, prin doi monahi capul a ajuns la Emesa, în Siria. Apoi, în anul 453, episcopul Uranie l-a așezat în biserica Emesa, iar aceasta este considerată a fi cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.