Home » Life & Style » Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august 2021. Cele mai cunoscute superstiții și tradiții. Ce nu e bine să faci în această zi

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august 2021. Cele mai cunoscute superstiții și tradiții. Ce nu e bine să faci în această zi

Cojocaru Cristian / 29.08.2021, 10:23
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august 2021. Cele mai cunoscute superstiții și tradiții. Ce nu e bine să faci în această zi

În data de 29 august creștinii prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi mai multe tradiții și obiceiuri sunt ținute de către credincioși.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare a anului

Pentru că noul an bisericesc începe în data de 1 septembrie, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă ultima mare sărbătoare din acest an. În această zi, credincioșii țin post. Sfântul Ioan Botezătorul este cel despre care Duhul Sfânt a spus prin prorocul Maleahi: ”Iată, trimit înaintea feței Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta” (Maleahi 3, 1; Luca 7, 27).

El a fost  înger, vârf al prorocilor, mucenic, Înainte-Mergătorul și Botezătorul lui Iisus Hristos. În această zi, creștinii respectă mai multe tradiții și superstiții. Astfel, data de 29 august reprezintă o dată de post negru pentru aceștia. Totodată, credincioșii vor merge la biserică pentru a li se sfinți perele, merele, castraveții și strugurii.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Aceste alimente sunt împărțite apoi celor săraci, copiiilor și bătrânilor, reprezentând amintirea sufletelor plecate dintre noi, iar strugurii și pâinea caldă sunt împărțite pentru bunăstarea familiei și liniște în gospodărie. În această zi nu se beau băuturi de culoare roșie dar nici vin roșu, pentru că acestea reprezintă sângele Prorocului Ioan.

Tot astăzi nu se mănâncă fructe sau legume rotunde precum pepeni, mere, pere, pentru  că forma lor amintește de cea a capului lui Ioan Botezătorul. În data de 29 august nu se folosesc obiectele ascuțite precum cuțitul sau furculița, iar pâinea se rupe cu mâna. Deși nu este consemnat în calendarul creștin-ortodox, în popor se ține un post care ține ”de la cruce până la cruce”.

Astfel, acesta este un post care începe în data de 29 august și se termină în ziua Înălțării Sfintei Cruci, cei care au comis păcate mari căindu-se în acest fel pentru a le fi iertate păcatele. Cei care țin post mănâncă în această zi numai turtă de grâu sau mălai. Varza, de asemenea intră la capitolul interdicții pentru că tradiția spune că decapitarea a avut loc pe o căpățână de varză.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
In aceasta zi sunt respectate mai multe traditii si obiceiuri

S-a pogorât sub formă de porumbel

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini și a fost fiul Elisabetei și al preotului Zaharia, fiind cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos. Acesta își începe predicile în deșertul Iudeii, în cel de-al 15-lea an de domnie a împăratului roman Tiberiu.

La acea vreme, procurator al Iudeii era Ponțiu Pilat, iar Irod era tetrarh al Galileii. Filip, fratele său era cârmuitor al Ituriei, iar Ana și Caiafa erau arhierei. Ioan Botezătroul îi îndemna pe oameni să se pocăiască, botezându-i pe aceștia în râul Iordanului spunându-le: ”Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape!”.

Botezul era înfăptuit spre iertarea păcatelor după cum se arată în evanghelii. Ioan Botezătorul venise spre a da cunoștința mântuirii, fiind forma prin care păcatele erau iertate, după cum se arată în evanghelia după Luca. Ioan Botezătorul îl botează pe Iisus Hristos, venind la El pentru a împlini planul lui Dumnezeu.

Acela a fost momentul când Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lui Iisus ca un porumbel, fiind recunoscut ca Fiu bineplăcut înaintea lui Dumnezeu. Ioan Botezătorul îl recunoaște pe Iisus ca fiind mielul lui Dumnezeu, cel ce va ridica păcatul lumii care era înaintea Lui, pe care l-a făcut cunoscut, și care va boteza cu Duh Sfânt, așa cum se arată în evanghelia lui Ioan.