Home » Când, unde, cum » De ce a fost condamnat Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, pentru trădare de țară și unde a ales să fugă

De ce a fost condamnat Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, pentru trădare de țară și unde a ales să fugă

Alexandru Cazacu / 02.03.2022, 18:25
De ce a fost condamnat Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, pentru trădare de țară și unde a ales să fugă

Cel mai probabil, toată lumea a auzit de Viktor Ianukovici, fostul președintele al Ucrainei. Acesta a condus țara vreme de patru ani de zile, iar înainte de a ajunge șef de stat a fost prim-ministrul Ucrainei de trei ori. Află de ce a fost condamnat Viktor Ianukovici pentru trădare de țară și unde a ales să fugă ulterior.

De ce a fost condamnat Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei

Născut la data de 9 iulie 1950, în regiunea Donețk, Viktor Fedorovici Ianukovici a fost președintele Ucrainei între anii 2010 și 2014. După cum am menționat și în primele rânduri, înainte de a ajunge la cârma Ucrainei, Ianukovici a fost prim-ministru de trei ori.

Fost guvernator al provinciei Donețk, Viktor Ianukovici a candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2004, iar după cel de-al doilea tur de scrutin, Parlamentul ucrainean l-a declarat învingător.

La vremea respectivă, Viktor Iușcenko, candidatul opoziției, nu a recunoscut rezultatul, iar Curtea Supremă de Justiție din Ucraina a suspendat rezultatele. Așadar, a urmat și un al treilea tur de scrutin, în urma căruia Ianukovici a pierdut alegerile.

Fuga lui Ianukovici din Ucraina

Șase ani mai târziu, în 2010, Ianukovici a fost ales președintele Ucrainei, după un al doilea tur de scrutin disputat în fața Iuliei Timoșenko. După ce a refuzat asocierea Ucrainei la UE, în iarna 2013 – 2014, el a fost ținta unor proteste pro-europene, în urma cărora a fost demis din funcție.

În februarie 2014, Ianukovici a plecat de la Kiev pentru a participa la un congres pro-rus la Harkov. În cadrul unui interviu preînregistrat, el susținea că nu ar fi vrut să demisioneze, însă nu și-a mai făcut apariția la congresul respectiv. Ulterior, în presă au apărut relatări precum că acesta ar fi fugit din Ucraina.

De ce a fost condamnat Viktor Ianukovici, fostul președinte ucrainean
De ce a fost condamnat Viktor Ianukovici, fostul președinte ucrainean

De ce a fost condamnat Viktor Ianukovici

Un tribunal ucrainean l-a găsit pe fostul președinte Viktor Ianukovici vinovat de trădare de țară și pentru eforturile sale de a zdrobi demonstrațiile pro-occidentale din 2014. Ianukovici a fost, de asemenea, acuzat că după ce a fugit din țară i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să trimită trupe ruse să invadeze Ucraina, scria The Guardian.

Verdictul a venit la aproape cinci ani de la răsturnarea lui Ianukovici de la putere. Tribunalul din Kiev l-a condamnat pe Ianukovici la 13 ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de „crimă împotriva întemeierii securității naționale a Ucrainei”. De asemenea, el a fost găsit vinovat și de săvârșirea „unei crime împotriva păcii, și anume a ajutat la desfășurarea unui război de agresivitate”, potrivit judecătorului Vladyslav Devyatko.

Pedeapsa lui Ianukovici va începe „în momentul în care va fi reținut”, mai spunea la acea vreme judecătorul. Rusia a anexat Crimeea la doar câteva luni după ce Ianukovici a fugit, iar Moscova a sprijinit separatiștii, conform sursei citate.

Kremlinul ar plănui să-l declare pe Viktor Ianukovici noul președinte al Ucrainei

Conform presei din Ucraina, Viktor Ianukovici s-ar afla acum la Minsk. Informațiile jurnaliștilor ucraineni, informațiile ar veni de la serviciile de informații ucrainene. Potrivit acestora, unul dintre scenariile pregătite de Kremlin ar fi auto-proclamarea lui Ianukovici ca președinte al Ucrainei.

Se pare că în viitorul apropiat, în numele fostului președinte va fi publicat un apel către poporul ucrainean, potrivit g4media.ro.