Home » Când, unde, cum » De ce era urmărit Ceaușescu de Securitate. Secretul descoperit despre dictator

De ce era urmărit Ceaușescu de Securitate. Secretul descoperit despre dictator

Manolică Anca / 21.05.2021, 13:25
De ce era urmărit Ceaușescu de Securitate. Secretul descoperit despre dictator

De ce era urmărit Ceaușescu de Securitate. Deși ar părea greu de crezut, se pare că nici însuși dictatorul nu a scăpat de această „entitate”. Iată ce secret descoperiseră despre Ceaușescu. Ce mare frică avea.

Securitatea, într-o continuă perpetuare a spaimei în oameni

Securitatea nu şi-a schimbat în anii lui Ceauşescu optica, la fel cum nu-şi schimbase nici „ţintele”. Scopul absolut era lichidarea oricărei rezistenţe faţă de regimul comunist. Şi-a schimbat doar mijloacele de acţiune. De fapt, probabil s-au știut prea puține lucruri, spre deloc, despre cei care s-au opus regimului în anii lui Ceauşescu, principalul motiv al acestei „discreţii” fiind tocmai modul în care a operat Securitatea între anii 1965 și 1989, extrem de diferit faţă de teroarea nedisimulată a anilor ’50.

Pe atunci, Securitate acţionase brutal şi direct pentru decapitarea instituţiilor din vechea Românie, a statului de drept, pentru inocularea fricii şi a terorii. Însă, odată cu autoproclamarea „întronarea ordinii şi a legalităţii socialiste”, în opoziţie cu ceea ce a fost pe vremea lui Dej, al cărui mit Ceauşescu începuse să-l demoleze pentru a-şi construi apoi propriul cult, Securitatea s-a văzut nevoită să renunţe la acele mijloace brutale, tradiţionale. Totodată, a fost obligată să acţioneze cu o foarte mare discreţie.

Așadar, s-a pus accent pe urmărirea populaţiei şi perpetuarea spaimei. O mulțime de informatori, mii de microfoane instalate uneori şi aleatoriu, „prin sondaj” în locuinţe şi la locuri de muncă, ofiţeri care ajunseseră să lucreze „la vedere” în instituţii au inoculat sentimentul fricii, pentru a limita „răscoala” împotriva unui regim care nu era nici mai iubit, şi nici mai blând decât cel din trecut.

Nicolae Ceaușescu, fostul dictator al României
Nicolae Ceaușescu, fostul dictator al României

De ce era urmărit Ceaușescu de Securitate

Însă, ceva avea parcă să se schimbe pe 14 martie 1973. Nicolae Ceauşescu avea să dea de pământ cu şefii Securităţii, după ce descoperea că şi el era urmărit pas cu pas. Pe biroul său se regăseau două dosare voluminoase, pline cu note informative şi fotografii care făceau referire la el. Toţi cei din jurul dictatorului erau fie urmăriţi, fie transformaţi în oameni ai Securităţii, lucru care l-a infuriat foarte tare pe marele conducător.

„O altă notă este în legătură cu medicii care m-au consultat, ce au spus ei şi ce am spus eu, dar nu vreau să intru în amănunte. Din aceste note reiese că, de fapt, ele sunt date de medici care fac muncă informativă, care au participat direct la consult, pentru că toate aceste lucruri nu puteau fi cunoscute decât de cei care au participat direct. Aici se spune că s-a prescris un anumit medicament şi că pacientul este împotriva oricărui medicament injectabil”, se arată în pasajele din stenograma în care Ceauşescu se răstea la mahării din Ministerul de Interne şi Securitate, potrivit historice.ro

Secretul descoperit despre dictator

Ei bine, Securitatea descoperise un secret bine ascuns de Ceauşescu: se temea de injecţii! Drept urmare, ministrul de Interne, Ion Stănescu, a fost înlăturat din funcție, în locul lui fiind pus Emil Bobu. Ceauşescu nu a reuşit să afle cine s-a aflat în spatele ordinului de a fi urmărit de Securitate, generalul Nicolae Pleşiţă mulţumindu-se să spună sec: „Vă raportez că exista această practică”. Acest lucru l-a enervat și mai tare pe dictatorl, el dorind să afle și cui îi erau destinate aceste informări despre activitatea sa.

O altă problemă era că nu doar fostul dictator era urmărit de securişti, ci toţi şefii de partid. De aici s-a născut și întrebarea: cine pe cine controla? Partidul pe securişti sau invers? Din păcate, rezultatul acestui scandal a fost unul tragic pentru istoriografia română, pentru că toate dosarele informative despre membrii de partid adunate până în 1973 au fost predate Comitetului Central al PCR şi, cel mai probabil, au fost distruse.

Nici sportivii de aur ai României nu au scăpat de securiști. Ilie Năstase, printre ei

Sportivii de aur ai României erau urmăriţi în permanență de securiştii de aur ai lui Ceauşescu. Vreme de 30 ani, aceștia au scris mai mult decât s-au antrenat aceștia. Peste 7.000 de pagini de stenograme, telefoane ascultate secundă de secundă, microfoane ambientale în toate colțurile casei, fiecare mişcare a sportivilor, totul era raportat în timp real direct lui Ceaușescu.

Nici Ilie Năstase nu a scăpat de securiști
Nici Ilie Năstase nu a scăpat de securiști

Printre cei urmăriți s-a aflat, normal, și Ilie Năstase. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori și câștigând 83 de titluri. Năstase a avut mai multe capitole scrise de securiști, care au ajuns, cu siguranță, în mâinile lui Ceaușescu.

„Ei aveau obiceiul să racoleze și dintre sportivi. Toți sportivii de la Dinamo, indiferent de sportul practicat, erau racolați, pentru că ei stăteau între sportivi. Știu și nume, dar nu vreau să le dau. Și atunci era mai ușor pentru ei să afle ce gândește sportivul.”, a declarat fostul tenismen.