Home » Când, unde, cum » Insula Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceaușescu. Câți oameni locuiau aici și ce s-a petrecut cu ei. Imagini din alte timpuri

Insula Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceaușescu. Câți oameni locuiau aici și ce s-a petrecut cu ei. Imagini din alte timpuri

Manolică Anca / 28.04.2021, 12:55

Insula Ada Kaleh, paradisul distrus din ordinul lui Ceaușescu. Aceasta s-a scufundat în apele Dunării acum mai bine de 50 de ani și nu a mai apărut niciodată. Câți oameni locuiau aici și ce s-a întâmplat cu ei.

Insula Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceaușescu

Insula Ada Kaleh (adică Insula Fortăreață) era localizată în nord-vestul locului unde se întâlnesc granițele Serbiei, Bulgariei și României, la 3 km în aval de Orșova. Avea o lungime de aproximativ 1,7 kilometri și o lățime de 500 de m, fiind acoperită în totalitate de nisip și pietriș.

În anii ’60-’70, pe insula Ada Kaleh trăiau aproximativ 600 de turci care erau buni negustori, care vindeau delicatese turcești, bijuterii și tutun, dar și parfum și ulei de trandafir. Accesul pe acest teritoriu se făcea doar cu ajutorul ambarcațiunilor.

Istoria insulei Ada Kaleh. A cunoscut evenimente istorice importante

Insula a fost menționată pentru prima dată în anul 1430 de către cavalerii teutoni, fiind numită Saan. De-a lungul istoriei, aceasta a primit mai multe denumiri, însă în epoca modernă a rămas cu denumirea de Ada Kales, care semnifică „cetatea de pe insulă”.

Insula Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceaușescu
Insula Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceaușescu

Din punct de vedere administrativ, insula a fost ocupată în mai multe rânduri de Austria și Imperiul Otoman. În timpul Tratatului de Pace de la Berlin aceasta nu a fost băgată în seamă, motiv pentru care existența sa a fost uitată, mica bucată de uscat intrând într-un vid legislativ.

Din anul 1878, insula Ada-Kaleh a ajuns în posesia turcilor, dar era de fapt sub administrare austro-ungară până în anul 1920, când a devenit teritoriu românesc. Majoritatea populației de pe insulă a rămas în continuare de origine turcă. Pe 24 iulie 1923, în urma unui tratat de pace semnat cu România, Turcia a recunoscut suveranitatea României asupra insulei Ada-Kaleh.

Soarta insulei a fost decisă de comuniști

Alte evenimente cruciale au avut loc și după Al Doilea Război Mondial. Devenită o țară comunistă, autoritățile erau foarte atente la oamenii care încercau să emigreze traversând Dunărea. Astfel, accesul pe insulă a ajuns să fie foarte restricționat, populația insulei fiind grav lovită de sărăcie. Deși dictatorul Gheorghe Gheorghiu-Dej a construit o fabrică de țigarete aici, aceasta a fost îchisă după numai câțiva ani.

Din păcate, nici petecul de pământ nu a avut o viață prea lungă. Iar sfârșitul nu a venit din cauza războaielor sau a sărăciei, ci pentru că România și fosta Iugoslavie au decis să construiască centrala de la Porțile de Fier. Astfel, în anul 1970, insula a fost inundată complet, dispărând pentru totdeauna sub apele fluviului.

Hidrocentrala Porțile de Fier
Hidrocentrala Porțile de Fier

Multe dintre clădirile de pe insulă au fost demolate înainte de a fi inundată, motiv pentru care s-a încercat refacerea comunității turce pe teritoriul insulei Șimian, din apropiere. Însă, proiectul a fost abandonat, deoarece oamenii au fost nevoiți să se mute repede în alte zone, aceștia alegând Dobrogea sau să plece în Turcia.