Home » Când, unde, cum » De ce evreii și arabii scriu de la dreapta spre stângă. Nu mulți știu asta

De ce evreii și arabii scriu de la dreapta spre stângă. Nu mulți știu asta

Balan Daniel / 30.12.2021, 17:15
De ce evreii și arabii scriu de la dreapta spre stângă. Nu mulți știu asta

Cel mai probabil, mulți dintre noi ne întrebăm cum reușesc evreii și arabii să scrie de la dreapta spre stânga. Deși pentru unii este ciudat acest lucru, există mai multe alfabete și limbi în care citirea și scrierea se face nu de la stânga spre dreapta cum suntem obișnuiți, ci invers. Haideți să vedem de ce evreii și arabii scriu de la dreapta spre stânga.

De ce evreii și arabii scriu de la dreapta spre stânga

De-a lungul istoriei, mulți au încercat să explice această modalitate de scriere, de la dreapta la stânga. După cum spuneam, în lume există chiar și acum mai multe alfabete și limbi care folosesc aceeași ordine a scrisului. Printre acestea se numără și următoarele: feniciană, siriacă, etruscă, pahlavi, aramaică, vechile limbi turcice, dar și limbile ebraică și arabă.

Ultimele două enumerate sunt printre cele mai vechi de pe Glob, datând de acum aproximativ 2.000 de ani. Atât ebraica, cât și araba provin din scrierea cuneiformă antică babiloniană. Aceste limbi erau scrise într-o formă de scriere hibridă denumită Boustrophedon. O caracteristica unică a acesteia era faptul că paragrafele scrise de la dreapta la stânga alternau cu cele scrie de la stânga la dreapta.

De altfel, aceste limbi au căpătat o formă scrisă chiar de pe vremea când nici măcar nu exista hârtie. Textele erau scrise prin cioplirea simbolurilor în piatră, iar pentru un dreptaci era mai ușor să țină ciocanul în mâna dreaptă și dalta în stânga, așa că era mult mai practic ca scrierea să se facă de la dreapta spre stânga.

De ce arabii și evreii scriu de la dreapta la stânga
De ce arabii și evreii scriu de la dreapta la stânga. Motivul nebănuit

Cum s-a ajuns să se scrie de la dreapta spre stânga

Se pare că la vremea respectivă se forma poporul evreu, iar potrivit unor istorici, modul acesta de scriere avea legătură cu poruncile din Tora (acest termen desemnează primele cinci cărți ale lui Moise dintre cele 24 de cărți ale Tanakhului). Ei bine, aceste porunci fac o diferență evidentă între utilizarea mâinii drepte pentru activități „curate” și a mâinii stângi pentru cele „necurate”.

După cum am menționat și mai sus, textele se ciopleau în piatră cu ciocan și daltă, iar dreptacii întâmpinau greutăți la această modalitate de „scriere”. Mai exact, scribului de acum 3 sau 4 milenii îi era mai ușor să țină ciocanul în mâna dreaptă și dalta în mâna stângă, având mai multă precizie. Așadar, era mai ușor să scrii de la dreapta la stânga.

De asemenea, pentru ca simbolurile fiind cioplite în piatră să fie mai vizibile, scribul trebuia să țină dalta înclinată spre dreapta și lovită tot din partea dreaptă. În concluzie, înșiruirea simbolurilor de la dreapta spre stânga făceau mai ușoară munca celui care le sculpta.

Scrierea, cultura și religia arabă erau strâns legate de cele ebraice, așadar, scrierea și scrierea arabă a moștenit încă de la vremea respectivă atât citirea, cât și scrierea inversă a alfabetului ebraic. Cu toate că ulterior a apărut hârtia, regulile de scriere nu s-au schimbat, însă oamenii au început să folosească doar o singură mână.