Home » Știri » Primăvara Arabă a costat Orientul Mijlociu sute de miliarde de dolari

Primăvara Arabă a costat Orientul Mijlociu sute de miliarde de dolari

George Stanciu / 11.11.2016, 16:38
Primăvara Arabă a costat Orientul Mijlociu sute de miliarde de dolari

Mișcarea de protest Primăvara Arabă, declanșată în 2011, a costat regiunea sute de miliarde de dolari, conform analizei efectuate de către ONU.

Organizația Națiunilor Unite discută despre o sumă astronomică, de 614 miliarde de dolari, pe care țările implicate în seria de revoluții declanșate de Primăvara Arabă le-au pierdut, prin prisma scăderii masive a creșterii economice. Această estimare este prima de acest fel realizată de o organizație majoră.

Pierderea este echivalentul a 6% din Produsul Intern Brut total al regiunii în perioada cuprinsă între 2011-2015, a transmis Comisia Economică și Socială a Organizației Națiunilor Unite pentru Asia de Vest.

Agenţia a făcut estimările pe baza proiecţiilor de creştere economică făcute înainte de Primăvara Arabă, relatează news.ro.

Calculul include și țări ce nu au fost afectate direct de revoluții sau de alte conflicte politice, dar ce au resimțit efectele evenimentelor, având de-a face cu valuri de refugiaţi, contracte anulate, dar şi scăderea numărului de turişti.

În Siria, unde manifestaţiile antiguvernamentale de la începutul fenomenului Primăvara Arabă s-au într-un război civil care implică deja puteri mondiale, pierderile suferite de PIB sunt estimate la aproximativ 259 de miliarde de dolari, începând cu 2011.

În ţările unde au avut loc tranziţii politice, noile guverne nu au făcut reformele economice necesare pentru a rezolva “chestiunile care au dus la revolte”, avertizează comisia ONU.

Primăvara Arabă a început în 2011, în Tunisia, iar revoltele s-au extins peste granițe, conducând la schimbări de regim în patru ţări şi la războaie din Libia, Siria şi Yemen.