Home » Când, unde, cum » De ce nu e bine să tai nucul. Ce mare nenorocire arată superstiția că s-ar putea abate asupra celui care face asta

De ce nu e bine să tai nucul. Ce mare nenorocire arată superstiția că s-ar putea abate asupra celui care face asta

Manolică Anca / 24.05.2021, 14:48
De ce nu e bine să tai nucul. Ce mare nenorocire arată superstiția că s-ar putea abate asupra celui care face asta

Nucul este un pom care ne aduce o mulțime de beneficii, atât grație fructelor, cât și a frunzelor. Însă, în jurul acestuia s-au creat o mulține de superstiții, multe dintre ele fiind de-a dreptul înspăimântătoare. Printre acestea, există și una care se referă la tăierea nucului. Află, în articolul următor, de ce nu e bine să tai nucul.

De ce nu e bine să tai nucul

De-a lungul timpului, s-a împământenit foarte bine credința conform căreia tăierea nucului aduce cu sine moartea.  Se spune că acest gest atrage blesteme asupra celui care îl taie și asupra familiei acestuia, astfel încât unul dintre aceștia își poate pierde viața. Așadar, nucii nu se taie, ci se mută.

Se spune că nucul poate fi tăiat numai în momentul în care trunchiul său este la fel de gros ca trupul celui care l-a plantat. Însă, o veche superstiție românescă susține că nu este prea indicat ca oamenii să planteze nuci. Atunci când copacul va fi la fel de gros ca gâtul omului, acesta ar muri. Există, cu toate acestea, o soluție. Pentru a scăpa de acest blestem, trebuie să se traseze un cerc în jurul puietului. Cercul trebuie să fie suficient de mare, astfel încât copacul să rămână mereu în cerc.

Conform unei alte superstitii, cel care plantează nucul mai poate fi ferit de moarte daca ia un cerc de lemn de la butoi și îl îngroapa în pământ. Se spune că doar atunci când trunchiul nucului va avea același diametru ca cel al cercului îngropat omul va muri.

Tăierea nucului aduce după sine moartea
Tăierea nucului aduce după sine moartea

Alte legende și mituri despre nuc

Pe de altă parte, există și superstiții pozitive legate de acest pom. Spre exemplu, în ziua de Rusalii, gospodinele duc la biserică frunze de nuc pentru a fi sfințite, după care le pun la streșinile caselor. Conform credinței, aceste frunze le protejează gospodăria și le ferește familia de necazuri.

Un alt mit susține că dacă ascunzi primul smoc de păr al copilului într-o scorbură de nuc, părul acestuia va fi lung și frumos. Dacă o persoană pune în apa cu care se spală de Crăciun o nucă, aceasta va fi sănătoasă. O altă superstiție spune că nu vei suferi niciodată de reumatism dacă vei avea mereu o nucă în buzunar.

Tăiatul nucului îți poate aduce o amendă usturătoare

Ei bine, laaceastă superstiție legată de tăierea nucului se adaugă și legea. Dacă ai un nuc în curte și vrei să-l tai, gândește-te de două ori înainte, deoarece te poți alege cu amenzi usturătoare. Nucul este un arbore protejat de lege și nu te poți atinge de el chiar dacă se află în gospodăria ta. Cei care nu respectă acest lucru se pot alege cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Nucul reprezintă o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au acest tip de arbore pe propriul tren şi vor să-l taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la autorități, dar pentru obţinerea acesteia trebuie îndeplinite anumite condiţii.