Home » Când, unde, cum » De ce Prințul Paul nu a fost niciodată recunoscut de Regele Mihai

De ce Prințul Paul nu a fost niciodată recunoscut de Regele Mihai

Manolică Anca / 30.06.2022, 09:11
De ce Prințul Paul nu a fost niciodată recunoscut de Regele Mihai

Prințul Paul sau Paul Lambrino, aşa cum era el în acte la intrarea în ţară, este nepotul biologic al regelui Carol al II-lea al României, fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino și al primei sale soții, Hélène Henriette Naravitzine. Iată de ce s-a aflat mereu pe lista neagră a Familiei Regale şi nu i-a fost recunoscută niciodată apartenenţa sau titulatura.

De ce a devenit Prințul Paul persona non grata

Prințul Paul s-a aflat mereu pe lista neagră a Familiei Regale. El a fost dat în urmărire internaţională, după ce a primit o condamnare de trei ani si patru luni de închisoare, în decembrie 2020, pentru cumpărare de influență și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa.

Cu toate acestea, el a fost îmbrățișat ușor de lumea mondenă din țară, alături de soția sa, Lia, mai ales prin prisma relaţiei lor cu fostul preşedinte Traian Băsescu, care le-a botezat fiul, pe Carol Ferdinand.

S-a judecat zeci de ani cu Regele Mihai I

Prințul Paul a solicitat în nenumărate rânduri, judecându-se zece ani, să fie recunoscut drept urmaş legitim al Regelui Carol al II-lea. Pentru aceasta, Casa Regală a României ar fi trebuit să îl admită în sânul său pe Mircea Grigore Carol Lambrino, cumva fratele vitreg al lui Mihai I.

Prințul Paul, alături de soția sa, Lia
Prințul Paul, alături de soția sa, Lia

Asta pentru că, înainte de a deveni soţul Principesei Elena a Greciei şi Danemarcei (ulterior Regina Mamă Elena), Regele Carol al II-lea s-a căsătorit în secret, în 1918, la Odessa, cu Ioana Valentina Lambrino (cunoscută și ca Zizi Lambrino). Mariajul nu a fost recunoscut de Casa Regală, dar nici anulată de Biserica Ortodoxă, iar rezultatul a fost acest Carol Mircea.

În anul 1955, Carol Mircea a trimis către Tribunalul din Lisabona o cerere în care solicita să fie recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al II-lea, lucru care s-a și întâmplay. Pe 13 octombrie 1995, Tribunalul Teleorman a admis cererea de recunoaştere a sentinţei dacă de portughezi, fapt ce a permis reprezentanţilor lui Lambrino să solicite anularea acestui nume şi înlocuirea sa cu titulatura Hohenzollern de România.

La 1 aprilie 1999, Lambrino, fiul lui Carol al II-lea şi al Ioanei Valentina de Lambrino, era recunoscut ca succesor al familiei regale române de Curtea de Apel Bucureşti. Această decizie a fost contestată în 2002 de avocatul Regelui Mihai I, susținând că Tribunalul din Lisabona a greşit când a stabilit legătura dintre cei doi.

După eforturi considerate, Prințul Paul a fost recunoscut ca fiind moștenitor al lui Carol al II-lea

În februarie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul Regelui şi l-a recunoscut pe Mircea Grigore Carol ca fiu legitim al regelui Carol al II-lea și, tot atunci, prin filiaţie, Paul a fost recunoscut moștenitor al lui Carol al II-lea.

Regele Mihai
Regele Mihai

Însă nu a primit și titulatura de Principe şi sintagma „de România”, pentru că aceasta se conferă doar de către şeful Casei Regale, Mihai I. În cadrul unui interviu, Regele Mihai a povestit de ce nu a vrut niciodată să îl recunoască pe Paul Lambrino şi pe tatăl său ca făcând parte din familie, deşi Mircea Grigore şi Regele Mihai au fost frați din partea tatălui.

„În statutul familiei domnitoare este stipulat în mod clar faptul că niciun membru al Familiei Regale nu are dreptul de a se căsători fără permisiunea Regelui. La acea vreme, bunicul meu, Regele Ferdinand, era şeful familiei.

El nu şi-a dat consimţământul pentru căsătoria dintre tatăl meu şi Zizi Lambrino. Conform legilor române, această căsătorie era, deci, nulă şi neavenită. V-am spus adineauri că anularea căsătoriei a fost făcută „sub presiune politică”…

Ca să fiu sincer, în ce mă priveşte, nu cred deloc că lucrurile au stat aşa. Adevărul este că tatăl meu se plictisise de-acum de Zizi Lambrino şi că nu ţinea la copil. Zizi Lambrino a trăit după aceea la Paris, cred, unde statul român îi plătea o pensie. A murit în 1953”, a spus Regele Mihai, potrivit okmagazine.ro.

Așadar, între familia Lambrino şi Familia Regală au fost tensiuni în permanență. Şi, în lupta pentru nume, dar şi pentru avere, Prințul Paul a săvârşit şi ilegalităţi, fiind acuzat de dare de mită pentru obținerea anumitor bunuri de o valoare deosebită, Pădurea Snagov sau Ferma Regală Băneasa, pe care le-a revendicat fără drept.