Home » Când, unde, cum » De ce a fost exclus fratele lui Carol al II-lea din familia regală. Motivul are legătură cu o femeie măritată

De ce a fost exclus fratele lui Carol al II-lea din familia regală. Motivul are legătură cu o femeie măritată

Manolică Anca / 11.05.2022, 14:16
De ce a fost exclus fratele lui Carol al II-lea din familia regală. Motivul are legătură cu o femeie măritată

Regele Ferdinand I și Regina Maria au avut împreună patru copii: Carol al II-lea, Ileana, Principesă a României, Nicolae, Principe al României, Regina Elisabeta a Greciei, Mircea, Principe al României și Regina Maria a Iugoslaviei. Deși Carol al II-lea a fost cel care a creat cele mai mari probleme în sânul regal, cel exclus din familie a fost Principele Nicolae. Care a fost motivul.

Obsesia lui Nicolae pentru o femeie măritată

Prințului Nicolae, cel de-al doilea fiu al regilor, s-a căsătorit în secret cu Ioana Dolette (octombrie 1931), fosta soție a lui Sauciuc Săveanu, fiul fostului ministru și președinte al Camerei Deputaților, Nicolae Săveanu. Însă, acest mariaj a dus la o înrăutățire considerabilă a relației dintre Principe și fratele său mai mare, regele Carol al II-lea.

Povestea de dragoste dintre cei doi a început pe la mijlocul anilor ’20. Afișându-se la braț în public, acest lucru a dus la iscarea unui amplu conflict în jurul relației. Din păcate pentru ei, statutul Casei Regale nu le permitea căsătoria: principii și principesele României nu aveau voie să se căsătorească decât cu membri ai familiilor regale europene. Astfel, Nicolae și-a riscat statutul princiar pentru ea, fiind exclus din sânul regal.

„S-a întâmplat la Tohani, la Buzău. O nuntă ca în poveşti. Panait Vizanti fusese primar al localităţii. Destituit la cererea Prinţului, primise drept înlocuitor un om al acestuia. Primarul nou avea mandat de la înaltul său protector şi l-a executat.

Publicaţiile au fost făcute din vreme şi nimeni nu a ştiut de ele. În ziua nunţii s-au strâns în jurul tinerei perechi, al popei si al primarului din Tohani toate satele din împrejurime. S-a băut, s-a mâncat, s-a jucat pâna noaptea târziu”, a scris Grigore Gafencu, la 30 octombrie 1931.

Principele Nicolae și Ioana Dolette
Principele Nicolae și Ioana Dolette

Carol al II-lea nu a vrut să consimtă mariajul sub nicio formă

Regele Carol nici nu a putut concepe acest lucru, astfel că a solicitat ca mariajul să fie declarat nul de Tribunalul Ilfov în luna decembrie a aceluiași an. Principele Nicolae nu a recunoscut însă decizia.

După ce s-a consultat cu Argetoianu, mareșalul Prezan și generalul Baliff, Carol a decis că îi va acorda lui Nicolae șase luni de reflecție, în străinătate. „Prințul va trebui să se plece sau să plece”, a spus atunci regele. Asta s-a și întâmplat, cei doi revenind în țară în aprilie 1932. În aeroport, mareșalul Prezan avea ordin să-l aresteze la Scroviște.

Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că, după cum chiar el a povestit în memorii, l-a întrebat dacă glumește și i-a spus răspicat că nu se duce decât la Cotroceni: „Când am ajuns la șosea, i-am ordonat șoferului să vireze spre stânga și nu la dreapta, iar, cum el a ezitat, i-am pus revolverul la ceafă – nu cred să fi mers vreodată la Cotroceni cu asemenea viteză”, potrivit Historia.

A fost gonit din țară

După lungi certuri și negocieri cu fratele său, care insista pentru anularea căsătoriei, principele Nicolae a fost exclus din familia regală și obligat să părăsească țara. I-au fost date, însă, câteva funcții onorifice: șef al Forțelor Aeriene Române, amiral al Flotei și inspector general al Armatei.

În această perioadă de pribegie, Nicolae îi transmite în repetate rânduri Reginei Maria ceea ce gândește despre Carol al II-lea. Dezvoltase o ură față de el. În octombrie 1934, la funeraliile regelui Alexandru al Iugoslaviei, soțul Principesei Ileana, când Nicolae era în exil, s-a întâlnit cu Carol la Belgrad, acolo unde s-a iscat o nouă altercație.

Regele era cazat la Palat, acolo unde era depus corpul regelui iugoslav, în timp ce Nicolae fusese invitat acasă la Mignon. Carol, însă, nu i-a permis să meargă, lucru care l-a supărat extrem de tare pe acesta. Într-o altă scrisoare din martie 1935, Nicolae îi spunea mamei sale cum i se pare că este comportamentul lui Carol față de el și față de țară: „E un trădător și un dictator, care ar merita să fie la ghilotină, și nu pe tron”.

Nicolae a avut de ales între soție și familia regală

Sfârșitul acestei situații a venit în anul 1937, atunci când s-a organizat un Consiliu de Coroană în care s-a ajuns la o concluzie: Nicolae are de ales între soție și familia regală. El a trimis răspunsul printre-o scrisoare, care avea următoarea încheiere: „Anunț categoric Majestății Voastre că intențiunea mea este de a reface căsătoria anulată. Sunt al Majestății Voastre cu cel mai profund respect –Nicolae Principe al României”.

A urmat apoi excluderea din Casa Regală și pierderea tuturor prerogativelor care decurgeau de aici. A primit un nume de cetățean obișnuit, Nicolae Brana, de la castelul Bran. Peste doar opt zile pleca din țară, de această dată fiind un exil obligatoriu, prelungit.

„Nu mă simt fericit, întreaga afacere a lui Nicolae mă tulbură rău de tot. Păcat de el, și mai ales păcat că a căzut pe o femeie ambițioasă, interesată și fără cap. Gândesc ce noroc am avut eu cu Duduia, cu toate suferințele ei, nu m-ar fi împins niciodată cum a fost împins el de Jeana”, spunea mâhnit Carol al II-lea, în aprilie 1937.

Familia regală
Familia regală

Cu toate că cei doi frați nu s-au mai împăcat niciodată, Nicolae a făcut un ultim gest de onoare față de Carol. La moartea sa din 1953, cel care a fost exclus din familia regală a fost și singurul prezent la funeralii. „Am venit la înmormântarea lui Carol, pentru că am simțit că era de datoria mea, deși  l-am urât pe fratele meu mai mult decât orice pe lume. Carol a fost însă fratele și regele meu”, a scris el în memorii.