Te-ai întrebat vreodată de ce stau liliecii cu capul în jos? Inițial se credea că aceștia sunt asemănători păsărilor și că zborul lor este similar, însă lucrurile nu stau chiar așa. Motivul pentru care fac însă acest lucru este deosebit de interesant.
Lilieci sunt mamifere zburătoare care au tendința de a sta în peșteri și locuri întunecate, fiind adesea asociate cu vampiri și alte lucruri înspăimântătoare. Aceste animale stau și dorm cu capul în jos, o poziție care pare a fi foarte confortabile pentru ele.
Și, totuși, de ce stau liliecii cu capul în jos? Ei bine, fiindcă, deși ei zboară, nu pot decola. Liliecii au o vedere slabă, picioarele nu le sunt prea adaptate la mers și au o tehnică de zbor diferită. Dacă cele mai multe păsări se pot ridica de pe pământ folosindu-se de aripi, majoritatea liliecilor nu pot face acest lucru.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Aripile păsărilor sunt lungi și acoperite de pene, lucru care le asigură forța necesară pentru a se desprinde de la sol. În schimb, aripilie liliecilor sunt un fel de mâini la care degetele sunt lipite cu o membrană asemănătoare pielii.
Odată ce sunt în aer, liliecii pot își pot folosi aripile să rămână în aer și să zboare pe distanțe mari, însă, spre deosebire de păsări, ei nu pot să plutească și nu pot să dea din aripi pentru a decola. Așadar, ei au fost nevoiți să găsească alte soluții.
Cei mai mulți lilieci au picioare extrem de mici și subdezvoltate, încât nici nu pot să meargă măcar. Deci, le este imposibil să prindă viteza de care ar avea nevoie pentru a decola. Așa că liliecii nu decolează, ci se lansează în picaj. După ce ajung la o distanță suficient de mare de sol, ei își dau drumul, folosind gravitația ca sistem de propulsie. O cădere de câțiva metri este de ajuns pentru decolare.
Aceste animale sunt considerate o pradă foarte ușoară pe timpul zilei, atunci când dorm. Astfel că, liliecii caută locuri sigure unde să doarmă. Iar picioarele au un rol foarte important în acest caz. Tendoanele picioarelor le permit liliecilor să stea cu capul în jos, timp în care ei sunt perfect relaxați.
Ce se întâmplă când liliacul este vânat de un prădător? Dacă liliacul se trezește la timp, el își va da rapid drumul de pe obiectul de care atârnă, va cădea spre pământ și ulterior, în mod instinctiv, el își va lua zborul.
Unele mamifere, precum veverițele marsupiale, veverițele zburătoare sau lemurii zburători, pot pluti prin aer pe distanșe mici, însă liliecii pot avea un zbor real, susținut.
Spre deosebire de păsări, care își mișcă în totalitate membrele din față, liliecii zboară fluturând din degete. Membrana aripilor este foarte sensibilă și delicată și, deși se poate rupe cu ușurință, ea crește la fel de repede înapoi, fără prea mare efort.