Home » Când, unde, cum » De ce utilizăm doar 10% din creier și ce face, de fapt, creierul 90% din timp

De ce utilizăm doar 10% din creier și ce face, de fapt, creierul 90% din timp

Alexandru Cazacu / 23.05.2022, 15:50
De ce utilizăm doar 10% din creier și ce face, de fapt, creierul 90% din timp

Fără doar și poate, creierul este cel mai complex organ din corpul uman. În creier există circa 100 de miliarde de neuroni, iar fiecare dintre aceștia au în jur de 10.000 de conexiuni. Unii oameni de știință sunt de părere că o persoană își folosește doar 10% din creier. Dar de ce folosim doar acest mic procent și ce face creierul în 90% din timp? Ei bine, puteți afla toate aceste lucruri în continuarea articolului curent.

De ce utilizăm doar 10% din creier

Atunci când cineva ne spune că folosim doar 10% din creier, ce înseamnă acest lucru și cum putem ști că utilizăm doar acest mic procent? Evident, pentru a putea face o asemenea afirmație, ar trebui să știm mai întâi cum funcționează creierul la capacitatea de 100%, înainte de a putea spune că folosim doar 10% din el. Haideți să vedem cum a apărut această teorie.

Mai întâi trebuie să știm cine a venit pentru prima oară cu teoria precum că oamenii folosesc doar un mic procent din creier. William James, unul dintre cei mai mari psihologi experimentali de la începutul secolului trecut, susținea că oamenii funcționează doar cu o parte din potențialul nostru mental complet. De asemenea, el susținea că oamenii își pot crește coeficientul de inteligență prin atingerea acestei porțiuni neutilizate a creierului.

De ce utilizăm doar 10% din creier
De ce utilizăm doar 10% din creier

Experimente pe oameni conștienți

O altă teorie, veche de peste șapte decenii, vine de la Wilder Graves Penfield, un neurolog din Canada. Cercetătorul a realizat o serie experimente în care a testat răspunsurile fizice la stimularea electrică a unor zone din creierul uman.

Mai exact, între 1940 și 1950, celebrul neurolog de la Montreal a făcut experimente pe creierul unor oameni complet conștienți. Trebuie să menționăm că nu există receptori de durere în creier, astfel că odată o anestezie locală și tăierea craniului, omul de știință a putut să experimenteze cu o sondă electrică.

„Penfield a documentat, corect aș putea adăuga, că doar 10% din zonele din creier care au fost stimulate cu impulsuri electrice au avut ca reacție evenimente observabile: un clipit de ochi, o grimasă, un mârâit, mișcarea unui deget etc. Acest rezultat a fost cumva răsucit și simplificat astfel încât a rezultat că „90% din creier nu este folosit”, explică Kevin Bennett, cadru didactic asociat în Psihologie la Universitate de Stat din Pennsylvania.

Ce face, de fapt, creierul 90% din timp

În articolul din Psychology Today, Bennett spune că „90% din timp, creierul uman face doar ceva care nu este un eveniment detectabil, cum ar fi recuperarea unei amintiri sau gândirea la viitor”.

Cu toate acestea, unele studii efectuate de cercetătorii în necunoștințe au concluzionat că, creierul uman folosește circa 20% din energia organismului și nu ar avea sens să se consume atât de multe resurse, pentru a alimenta doar un procent atât de mic al creierului. Ba chiar mai mult de atât, creierele noastre nu ar fi evoluat atât de mult și nu ar fi fost atât de mari (aproximativ 1.400 de centimetri cubi), dacă am fi utilizat doar o mică parte din ele.