Home » Sănătate » Când atinge nivelul maxim creierul nostru și cum se schimbă de-a lungul vieții

Când atinge nivelul maxim creierul nostru și cum se schimbă de-a lungul vieții

Manolică Anca / 12.04.2022, 10:49
Când atinge nivelul maxim creierul nostru și cum se schimbă de-a lungul vieții

Încă de când suntem bebeluși, creierul nostru se adaptează, învață și își creează amintiri. De fapt, el se schimbă mai mult decât orice altă parte a corpului de-a lungul vieții noastre. Dar când atinge nivelul maxim? Specialiștii vin cu diagramă a creierului care acoperă întreaga viață, de la naștere până la moarte. Află cele mai interesante informații despre procesul de dezvoltare a creierului uman.

Când ajunge creierul nostru la apogeu?

Oamenii de știință obișnuiau să creadă că dezvoltarea creierului este finită, că are loc rapid în copilărie, că atinge un vârf la 20 de ani, apoi se stabilizează la vârsta mijlocie înainte de a scădea. Acum știm că el se schimbă continuu pe măsură ce îmbătrânim, unele zone devenind mai slabe, în timp ce altele se întăresc.

De la un făt de 15 săptămâni până la un adult de 100 de ani, o echipă internațională de cercetători a creat o serie de diagrame ale creierului care acoperă întreaga durată a vieții noastre și care ne permit acum să descoperim cum evoluează creierul uman de-a lungul vieții.

Neurologii implicați în acest studiu, publicat în revista Nature, îl descriu ca fiind cel mai cuprinzător efort de până acum de a crea un standard prin care să se măsoare dezvoltarea creierului unei persoane pe parcursul vieții.

Cum s-a desfășurat proiectul de cercetare

Diagramele sunt rezultatul unui proiect de cercetare care se întinde pe șase continente și care reunește probabil cele mai mari seturi de date RMN asamblate vreodată: aproape 125 000 de scanări ale creierului de la 101 457 de persoane din peste 100 de studii diferite (acest lucru se datorează și faptului că RMN-ul funcțional al creierului este un proces scump și lent, iar un singur computer nu poate colecta suficiente date necesare) și aproximativ două milioane de ore de lucru pe calculator.

Când ajunge creierul nostru la apogeu?
Când ajunge creierul nostru la apogeu?

Și nici nu existau tabele de referință cu care să se facă analogii pentru măsurarea schimbărilor legate de vârstă în creierul uman. Lipsa unor instrumente de evaluare standardizată a dezvoltării și îmbătrânirii creierului este extrem de împortată pentru studiul tulburărilor psihiatrice și pentru afecțiuni precum boala Alzheimer, care provoacă degenerarea țesutului cerebral și declinul cognitiv.

„Nu există diagrame standardizate de creștere pentru dezvoltarea creierului, așa cum există pentru alte măsurători de creștere, cum ar fi înălțimea și greutatea, chiar dacă știm că creierul trece prin multe schimbări de-a lungul vieții umane.

Munca noastră reunește o multitudine de date imagistice care vor continua să crească, permițând cercetătorilor și, în cele din urmă, medicilor să evalueze dezvoltarea creierului în funcție de măsuri standardizate”, a explicat neuroștiutorul Aaron Alexander-Bloch de la Universitatea din Pennsylvania, potrivit muyinteresante.es.

Diagramele au permis experților să confirme și, în unele cazuri, să arate pentru prima dată etape de dezvoltare care până acum erau doar ipoteze, cum ar fi vârsta la care diferite zone ale creierului ating volumul maxim. Când se întâmplă acest lucru?

Creierul nostru se micșorează pe măsură ce îmbătrânim

Potrivit hărții evoluționiste a creierului, acesta se extinde rapid la începutul vieții și se micșorează încet pe măsură ce îmbătrânim. Iată cum arată evoluția, potrivit studiului:

  • Materia cenușie (celulele cerebrale) crește rapid începând de la jumătatea gestației, atingând un maxim chiar înainte de vârsta de șase ani. După aceea, celulele încep să scadă încet.
  • Materia albă (conexiunile cerebrale) crește, de asemenea, rapid în timpul copilăriei timpurii și ajunge la cel mai înalt nivel chiar înainte de vârsta de 29 de ani, după care începe să scadă în volum la mijlocul anilor 30. Ulterior, declinul se accelerează până la vârsta de 50 de ani.
  • Volumul de materie cenușie din subcortexul cerebral, care controlează funcțiile corporale și comportamentul de bază, atinge un vârf în adolescență, la vârsta de 14,5 ani.

Cu toate că această hartă a dezvoltării creierului uman nu este concepută în prezent pentru utilizare clinică, cercetătorii speră că graficele vor deveni un instrument clinic important, folosit în toate clinicele, similar graficelor standardizate de creștere pediatrică. În prezent, seturile de date au deja aproximativ 165 de etichete de diagnostic diferite.