Home » Life & Style » Ce nu știai despre creierul uman. Câte gânduri are un om într-o zi

Ce nu știai despre creierul uman. Câte gânduri are un om într-o zi

Voicu Costin / 22.03.2022, 16:22
Ce nu știai despre creierul uman. Câte gânduri are un om într-o zi

Creierul sau encefalul reprezintă partea sistemului nervos central aflată în interiorul craniului. El controlează numeroase funcții ale organismului precum bătăile inimii, mersul, generarea de gânduri și emoțiile. Cea mai puternică armă a omului este creierul său. Cât trăiește, omul încearcă să învețe să își folosească creierul pentru a se dezvolta constant. Care sunt cele mai importante lucruri de știu despre creier?

Informații importante despre creier

Encefalul funcționează ca un sistem centralizat complex la un nivel superior ce coordonează comportarea organismului în funcție de informațiile primite. De fapt, nu toate informațiile de la nervii periferici ajung până la scoarța cerebrală ci, prin împletiturile nervilor sunt reținute în unii centri nervoși externi, precum măduva spinării.

Astfel, la unele informații reacționăm inconștient, prin reflexe. Funcția creierului se realizează printr-o rețea densă de neuroni. Această activitate a creierului se măsoară prin EEG (electro-encefalo-gramă) care stabilește intensitatea biocurenților produși la acest nivel.

Pe lângă aceste lucruri importante, am alcătuit o listă de lucruri interesante de știut despre creierul nostru. Iată informaţii despre care probabil nu știai!

Curiozități despre creierul uman

  1. 73% apă

Am auzit de foarte multe ori cât de importantă este apa pentru organism. Nu toți reușim să ne atingem obiectivul zilnic, dar această informație cred că vă va determina să o faceți. Creierul uman este alcătuit din 73% apă, ceea ce înseamnă că o deshidratare de doar 2% afectează foarte puternic atenția, memoria și activitățile cognitive, potrivit sursei Playtech.

  1. Gânduri

Partea cea mai complexă a creierului a rămas cea a psihologiei. S-a aflat însă că generăm în jur de 50 000 de gânduri într-o zi. Situația îngrijorătoare este că 70% dintre aceste gânduri s-au dovedit a fi, la majoritatea oamenilor, negative.

  1. Creierul s-a micşorat

Creierul uman a pierdut, în decurs de trei milenii, 10 la sută din dimensiunile sale. Oamenii de știință sunt conștienți de acest fapt, dar au avut dificultăți în a-l explica. În urmă cu aproximativ 3.000 de ani, în timpul actualei ere geologice, dimensiunea creierului uman a început să scadă. Dimensiunile sale s-au micșorat de la 1.500 la 1.350 centimetri cubi. A pierdut cam 10 la sută din volum, o pierdere echivalentă cu o minge de tenis.

  1. Lipsa oxigenului afectează creierul

Creierul utilizează aproximativ 20% din cantitatea de oxigen din sânge, deși, masa lui este de doar 2% din masa corporală. Creierul este organul care suferă primul în condițiile lipsei de oxigen.

  1. Multitasking-ul

Efectuarea mai multor lucruri în același timp ne face mai puțin productivi. Atunci când credem că facem mai multe sarcini în același timp, creierul pur și simplu se comută de la o sarcină la alta. Acest lucru duce la scăderea intervalului atenției, capacității de a învăța și a memoriei pe termen scurt, potrivit sursei citate, Playtech.

  1. Creierul consumă energie ca un bec

Cantitatea de energie necesară funcționarii creierului este aceeași cu cea a unui bec de 10 Wati.

  1. Creierul stochează multe informaţii

Capacitatea medie a creierului uman de a stoca informația nu este cunoscută. Totuși, oamenii de știință sunt de acord că aceasta se situează undeva între 3 și 1.000 de terabyti.