Home » Când, unde, cum » Descoperire uluitoare! „Munți“ de zahăr ascunși în ocean. Ce spun oamenii de știință

Descoperire uluitoare! „Munți“ de zahăr ascunși în ocean. Ce spun oamenii de știință

Alexandru Cazacu / 15.06.2022, 11:59
Descoperire uluitoare! „Munți“ de zahăr ascunși în ocean. Ce spun oamenii de știință

Deși oamenii au reușit să cartografieze suprafețe de pe Lună, doar o mică parte (aproximativ 5%) din oceanele lumii au fost explorate. Ascunse în adâncuri, oceanul conține rezerve vaste de zahăr de care nu s-a știut până de curând. Cercetătorii au descoperit că algele și plantele de pe fundul oceanului pot stoca cantități uriașe de zahăr sub frunzele lor.

„Munți“ de zahăr ascunși în ocean. Descoperirea uluitoare a oamenilor de știință

Mai exact, zahărul se prezintă sub formă de zaharoză și este eliberat din algele și plantele marine în solul de dedesubt. Ei bine, asta ar însemna că nivelul concentrațiilor de zahăr de pe fundul oceanelor este de până la 80 de ori mai mare decât se credea. Această zonă este cunoscută sub denumirea de rizosferă. Conform cercetătorilor, plantele marine ar putea sta pe aproximativ 1,3 milioane de tone de zaharoză.

„Ierburile marine produc zahăr în timpul fotosintezei. În condiții medii de lumină, aceste plante folosesc majoritatea zaharurilor pe care le produc pentru propriul metabolism și creștere.

Dar în condiții de lumină ridicată, de exemplu la amiază sau în timpul verii, plantele produc mai mult zahăr decât pot folosi sau depozita. Apoi ei eliberează excesul de zaharoză în rizosferă. Gândiți-vă la asta ca la o supapă de preaplin”, spune microbiologul marin Nicole Dubilier de la Institutul Max Planck pentru Microbiologie Marină din Germania.

Cum au descoperit cercetătorii „munții” de zahăr

Surprinzător este faptul că excesul de zahăr nu este înghițit de microorganismele din mediul înconjurător. Se pare că pentru a împiedica acest lucru, plantele de mare emit o serie de compuși fenolici.

Acești compuși se găsesc se găsesc în mai multe plante și inhibă metabolismul microorganismelor, încetinind-le. Pentru a confirma că acest lucru este posibil, oamenii de știință și-au testat ipoteza într-un câmp de iarbă marină.

„În experimentele noastre am adăugat substanțe fenolice izolate din iarbă de mare la microorganismele din rizosfera ierburilor marine. Și într-adevăr, s-a consumat mult mai puțină zaharoză în comparație cu atunci când nu erau prezente aceste substanțe”, spune microbiologul marin Maggie Sogin, potrivit Science Alert.

Cu toate acestea, un mic set de microbi a prosperat pe zaharoză, în ciuda prezenței substanțelor fenolice. Specialiștii sunt de părere că, cel mai probabil, acești microbi dau ceva înapoi plantelor marine, cum ar fi nutrienții de care au nevoie pentru a crește.

„Munți” de zahăr ascunși în ocean
Descoperire uluitoare a oamenilor de știință! „Munți“ de zahăr ascunși în ocean

Unele dintre cele mai importante rezervoare de carbon albastru de pe Pământ

Experții susțin că aceste ierburi marine sunt unele dintre cele mai importante rezervoare de carbon albastru ale planetei (carbonul captat de ecosistemele oceanice). Interesant este faptul că, o zonă de iarbă marină poate absorbi de două ori mai mult carbon decât o pădure de aceeași dimensiune și chiar de până la 35 de ori mai rapid.

Din păcate, pajiștile cu iarbă de mare sunt printre cele mai amenințate habitate de pe planetă. Acest lucru se întâmplă din cauza activității umane și a scăderii calității apei. Potrivit echipei de cercetători, studiul lot contribuie la o mai bună înțelegere a unui dintre cele mai critice habitate de coastă de pe planetă.