Home » Life & Style » 7 locuri de pe planetă cu cea mai cristalină apă. Unde se află și ce poți să vezi aici. FOTO

7 locuri de pe planetă cu cea mai cristalină apă. Unde se află și ce poți să vezi aici. FOTO

Voicu Costin / 13.05.2022, 09:13

Minunile oferite de natură sunt nelimitate. În fiecare colț din această lume, în fiecare țară sau continent diferit întâlnim locuri cu o poveste sau o istorie de mii de ani, dacă nu chiar și mai mult. Așa se întâmplă și în cazul lacurilor sau a parcurilor naționale din diferite zone ale lumii. Haideți să vedem cele mai cristaline ape din cele mai curate lacuri din lume!

Locuri de pe planetă cu cea mai cristalină apă

Parcul național Lacurile Plitvice, Croația

Parcul Național Lacurile Plitvice este cel mai vechi parc național din Europa de Sud-Est și cel mai mare parc național din Croația. Parcul național a fost înființat în 1949 și este situat în zona muntoasă carstică din Croația centrală, aproape de granița cu Bosnia și Herțegovina.

În 1979, Parcul Național Lacurile Plitvice a fost adăugat în lista patrimoniului mondial UNESCO, printre primele situri naturale din această listă. Acesta include 16 lacuri și cascade. Ele sunt interconectate, iar apa curge prin toate în timp ce trece prin parc. Culorile apelor variază de la albastru, gri la turcoaz și verde, în funcție de tipul de minerale, de organisme și de unghiul luminii solare.

Izvoarele Te Waikoropupu, Noua Zeelandă

Izvoarele sunt cunoscute pentru limpezimea apei și volumul de apă deversat. Izvoarele sunt semnificative din punct de vedere spiritual pentru oamenii maori. Izvoarele alimentează râul Te ​​Waikoropupū, un scurt afluent al râului Tākaka.

Sunt situate în Golden Bay, în Insula de Sud a Noii Zeelande. Vizibilitatea orizontală a apei reci, constant de 11,7 °C din izvoare, a fost măsurată la o medie de 63 de metri, iar până în 2011 a fost considerată a doua, după apa subglaciară din Antarctica. Din acel an însă, deținătorul recordului pentru claritatea apei proaspete este Blue Lake, tot în districtul Tasman.

Lacul cu cinci flori, China

Parcul național Jiuzhaigou, situat în provincia Jiuzhaigou din sud-vestul Chinei, găzduiește lacul cu cinci flori și 114 lacuri surori. Dintre restul, lacul cu cinci flori se remarcă prin apele sale multicolore. După cum probabil ați ghicit după nume, există cel puțin 5 culori, vizibile în acest lac. Acest lac își capătă culoarea din sedimentele de calciu situate la fundul apei, precum și din varietatea de alge și din reflexiile colorate ale pădurii care se reflectă de la suprafața apei.

Trebuie să știi că octombrie este cea mai favorabilă perioadă. Pădurea capătă nuanțe de roșu, portocaliu și chiar violet, ceea ce face peisajul de-a dreptul fabulos!

Lacul Melissani, Grecia

Peștera Melissani sau Lacul Melissani, este o peșteră situată pe insula Kefalonia. Grecia este unul dintre cele mai faimoase locuri din lume pentru istorie și frumusețe. Se crede că are aproximativ 20000 de ani. Unii spun că apa este atât de limpede încât bărcile par că plutesc în aer. Aceste ape subterane sunt salmastre, amestecându-se între reîncărcarea cu apă dulce din interior și apa de mare pătrunsă în adâncime în insulă.

Lacul Verde, Austria

Cunoscut și sub numele de „Gruner See” și-a primit numele datorită apei sale verzi, dar incredibil de limpede. Este o minune a naturii și una dintre cele mai mari atracții turistice din zona Muntilor Hochschwab.

Apele curate și limpezi provin din topirea zăpezii din munții Carstici. Datorită originii apei, lacul este puțin adânc în timpul lunilor de iarnă. Nivelul apei începe să crească pe măsură ce vremea se încălzește și zăpada se topește.

Ambergris Caye, Belize

Aproximativ 1,3 milioane de oameni vizitează Belize în fiecare an, iar Ambergris Caye, cea mai mare insulă, este destinația principală aleasă de turiști. Principalul motiv – apele extrem de cristaline. Zona este, de asemenea, ”casa” celui de-al doilea cel mai mare sistem de recif de corali din lume. Aproximativ 40.000 de oameni aleg să facă scufundări aici în fiecare an.

Blue Lake, Noua Zeelandă

Deține titlul de cel mai limpede lac din lume. Situat în parcul național Nelson Lakes din Noua Zeelandă, Blue Lake a fost supus unor teste științifice în 2011, iar rezultatele au arătat că este cel mai clar corp de apă dulce cunoscut de om. Vizibilitatea este de 80 de metri, ceea ce îl face aproape ca apa distilată. Parcul național este deschis pentru drumeții și pescuit.